Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Imate kartu Australije? Nemate, jer ona koju imate naime, nije točna. I cijeli će se kontinent uskoro i službeno preseliti kako bi ispravili pogrešku.


Problem su uzrokovale tektonske ploče, tj. pomicanje tih velikih komada zemljine površine. Australija se naime, nalazi na jednom od komada koji se najbrže kreće i po geološkim standardima praktički - 'leti'. Pomiče se čak 6,86 centimetara na sjever u godinu dana, uz blagu rotaciju u smjeru kazaljke na satu, javlja New York Times.

Iako to njezini stanovnici možda nisu primijetili Globalni pozicijski sustav (GPS) jest. Australija će morati prilagodili svoje geografske širine i duljine kako bi se podarale s GPS koordinatama.

Da stvar bude bolja to su već i učinili čak četiri puta u posljednjih 50 godina. Svaki put resetirali su službene koordinate i sve u zemlji kako bi ih učinili točnijima. Posljednja promjena učinjena je 1994. i relocirala je Australiju za čak 665 stopa, što je gotovo 200 metara. Dovoljno, šale se, da dostavljač ima alibi za zvonjavu na susjedna, umjesto vaša vrata.

Australija je prilagođavala svoje koordinate čak četiri puta u posljednjih 50 godine (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

'Možda ćete pomisliti - gdje je moja pizza?', rekao je Dan Jaksa iz državne agencije Geoscience Australia koja se brine o koordinatama. 'No, u pitanju je nešto veće. Naime, inteligentni transportni sustavi se oslanjaju na GPS koordinate'.

Iduća promjena koordinata će stoga biti dovršena do kraja godine. Radi se o otprilike 1,5 metara pa neće omesti postojeću satelitsku navigaciju kojom se ljudi svakodnevno koriste u raznim djelatnostima. 

'Uzmimo recimo, automobile bez vozača. Ako sustav nije precizan već za tih metar i pol, vi ste već potencijalno na krivoj strani ceste', pojasnio je Jaksa.