Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski bunker uređen kao atomsko sklonište tijekom hladnog rata i ponuđen na dražbi na eBayu postigao je cijenu od 27.000 funti (oko 215.000 kuna).


‘Rijetka prilika da se kupi dio povijesti hladnog rata’, pisalo je u reklami na stranici za online prodaju. ‘Uz osobno atomsko sklonište, smješteno na iznimnom mjestu s vrlo lijepim pogledom, raspolagat ćete i parcelom i originalnom opremom’, dodaje se u reklami. Dražba je počela u četvrtak s 500 funti a ponude su u manje od tri dana porasle na 50 puta veću cijenu.

Vezani članci Bunker, ilustracija (Foto: DPA/PIXSELL) Tijelo nestale američke znanstvenice pronađeno u nacističkom bunkeru, umrla od gušenja Medopas (FOTO: VK/nashdom174) Žrtva neodgovornih uzgajivača: Ljude danima zbunjivale fotografije, nisu mogli dokučiti je li ovo medvjed ili pas

U nedjelju navečer zadnja od 67 ponuda bila je 27.424 funti. Bunker je pušten u rad 1959. i njime je upravljala Royal Observer Corps, organizacija za civilnu zaštitu koja uključuje prvenstveno dobrovoljce sa zadatkom da upozore na nuklearni napad i eventualnu radijaciju. Sklonište, smješteno u Nacionalnom parku Peak u središnjem dijelu Engleske, ostalo je aktivno do 1991., kad se raspao Sovjetski Savez. Površine 15x15 metara, bunker se nalazi na poljoprivrednom dobru ‘na uzvisini s panoramskim pogledom’. (Hina)