Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Shuttle-ovi odlaze u povijest

Atlantis se posljednji put vraća na Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki raketoplan Atlantis posljednji se put u utorak odvojio od Međunarodne svemirske postaje (ISS), objavila je američka agencija NASA. Zapovjednik Atlantisa Chris Ferguson i pilot Doug Hurley odvojili su raketoplan od ISS-a u utorak prijepodne, dok su bili 400 km iznad Tihoga oceana.

'Velika vam hvala što ste nas ugostili', rekao je Ferguson posadi ISS-a. 'Bilo nam je veliko zadovoljstvo. Nedostajat ćete nam, dečki', odgovorio je inženjer na postaji Ron Graran. 'Vidimo se na Zemlji'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nikad više... Atlantis posljednji put pristao na ISS, posade emotivno doživjele susret Slika nije dostupna UŽIVO na Dnevnik.hr-u Ostaje samo Sojuz: Shuttle Atlantis lansiran u svemir i povijest!

Amerikanci ubuduće ovisni o Rusima

Kontrolori leta u kontrolnome centru NASA-e sjedili su u tišini dok se posljednji shuttle odvajao od postaje, projekta vrijednog stotinu milijarda dolara. U projektu je sudjelovalo 16 zemalja, a sagrađen je i servisiran u 37 od 135 letova NASA-ina projekta space shuttlea.

Ferguson i njegova posada proveli su devet dana na ISS-u i dostavili onamo pet tona hrane, odjeće, opreme i pribora za znanstvene pokuse, dovoljno da se premosti potencijalna pauza od godinu dana do iduće dostave.

Atlantis se na Zemlju vraća u četvrtak i njegovim će slijetanjem završiti tridesetogodišnji program raketoplana, jer SAD nema zamjenske svemirske brodove. Ubuduće će američki astronauti za prijevoz do ISS-a ovisiti o ruskim Sojuzima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene