Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Agcin poziv zbog pedofilskih skandala

Atentator na Ivana Pavla II. poziva Benedikta XVI. na ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mehmet Ali Agca, Turčin koji je pokušao ubiti Ivana Pavla II. je u Istanbulu na svojoj prvoj konferenciji za novinare nakon izlaska iz zatvora pozvao papu Benedikta XVI. da ponudi ostavku radi pedofilskih skandala koji su okaljali katoličku crkvu.

Mašući člankom iz turskog tiska u kojem se nabrajaju pozivi iz kršćanskog svijeta na pravosudne postupke protiv Pape, Agca je istaknuo da 'ne želi da Papu uhite, već da ponudi ostavku'. Dodao je da bi na njegovu funkciju trebao biti postavljen jedan talijanski ili južnoamerički kardinal.

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć - 4 Zemlje suspendirale pomoć Skandal trese UN: Zaposlenici Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama pomagali militantima Hamas Slika nije dostupna Pedofilski skandal Papa prihvatio ostavku irskog biskupa i obećao 'akciju' nakon Malte

Prošlog tjedna je Benedikt XVI. bio u središtu polemike jer je 1996. odbio kazniti jednog američkog svećenika koji je višekratno silovao 200 gluhe djece između 1950. i 1974.

Agca koji sebe naziva 'vječnim Kristom' i 'vrhovnim i univerzalnim božjim slugom' najavio je smak svijeta i tvrdi da će do kraja ovog stoljeća sva ljudska bića umrijeti. Agca živi u Istambulu i piše 'savršenu Bibliju' koju će završiti 'za mjesec ili dva'.

Agca je oslobođen iz zatvora 18. siječanj nakon 30 godina iz rešetaka. Pucao je u Ivana Pavla II. 13. svibnja 1981. na Trgu Svetog Petra u Rimu i teško ga ranio u trbuh. Vojni liječnici koji su ga 2006. pregledali su dijagnosticirali su mu izraženi poremećaj osobnosti i antisocijalno ponašanje. Godine 2006. Agca je Benedikta XVI. nazvao 'jadnim tipom' i 'nacističkim ostatkom' nakon što ga je Papa odbio primiti na audijenciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene