Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grčka je ocijenila da novi prijedlog izaslanika UN-a Matthewa Nimetza za rješavanje grčko-makedonskog spora oko službenog imena Makedonije "nije prihvatljiv".


"Proučavamo taj prijedlog", rekao je glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova Georges Koumoutsakos.

Vezani članci Koronavirus u Grčkoj Grčka zbog početka turističke sezone popušta epidemiološke mjere Zoran Zaev i Alexis Tsipras (Foto: AFP) Skoplje i Atena postigle dogovor nakon 27 godina: Evo kako bi se trebala zvati Makedonija

Međutim, "prvi zaključak je da smo daleko od obostrano prihvatljivog rješenja", istaknuo je.

Nimetz je u utorak iznio novi prijedlog u pokušaju da pronađe rješenje dugotrajnog sukoba Grčke i Makedonije koji prijeti remećenjem planova NATO-a o širenju.

"To je novi prijedlog s mnogim elementima prijašnjih prijedloga. Nije nešto potpuno neočekivano", rekao je Nimetz, ne želeći iznositi pojedinosti o prijedlogu, ali i naglasivši kako je nastojao sastaviti "razuman kompromis" na temelju onoga što je čuo od obje strane.

Očekuje se da Makedonija bude službeno pozvana u NATO na summitu od 2. do 4. travnja u Bukureštu, ali je Grčka, koja je članica tog saveza, zaprijetila ulaganjem veta ako se ne pronađe dogovor oko imena Makedonije, za koje ona tvrdi da pripada njezinoj povijesnoj baštini.