Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Atena: Nimetzov prijedlog za ime Makedonije neprihvatljiv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka je ocijenila da novi prijedlog izaslanika UN-a Matthewa Nimetza za rješavanje grčko-makedonskog spora oko službenog imena Makedonije "nije prihvatljiv".

"Proučavamo taj prijedlog", rekao je glasnogovornik grčkog ministarstva vanjskih poslova Georges Koumoutsakos.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

Međutim, "prvi zaključak je da smo daleko od obostrano prihvatljivog rješenja", istaknuo je.

Nimetz je u utorak iznio novi prijedlog u pokušaju da pronađe rješenje dugotrajnog sukoba Grčke i Makedonije koji prijeti remećenjem planova NATO-a o širenju.

"To je novi prijedlog s mnogim elementima prijašnjih prijedloga. Nije nešto potpuno neočekivano", rekao je Nimetz, ne želeći iznositi pojedinosti o prijedlogu, ali i naglasivši kako je nastojao sastaviti "razuman kompromis" na temelju onoga što je čuo od obje strane.

Očekuje se da Makedonija bude službeno pozvana u NATO na summitu od 2. do 4. travnja u Bukureštu, ali je Grčka, koja je članica tog saveza, zaprijetila ulaganjem veta ako se ne pronađe dogovor oko imena Makedonije, za koje ona tvrdi da pripada njezinoj povijesnoj baštini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene