Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Grčkoj je počeo još jedan štrajk. Zbog novog vala štednje, u Ateni je stao javni gradski prijevoz. Trajekti su u lukama, a bolnice primaju samo najhitnije slučajeve. Vozi jedino podzemna, ali samo zato što je vlada zaposlenima zaprijetila uhićenjem.


Atena je od jutra sablasno prazna. Ne voze gradski autobusi ni vlakovi, a trajekti su u lukama. Počeo je još jedan štrajk. 'Za mene je svaki dan borba, ali mladi gube svoja prava, ne mogu uzdržavati obitelji, padaju u očaj. Zar im ne bismo trebali pružati podršku?', kazala je umirovljenica Maria Toli.

Vezani članci Prosvjedi u Hong Kongu - 1 Policija suzavcima rastjerala prosvjednike: Oklopna vozila i vodeni topovi na ulicama Hong Konga Slika nije dostupna VIDEO Žestoki obračun policije i prosvjednika pred grčkim parlamentom

Šestu godinu Grci se bore s krizom, a čini se da će biti još i teže. Na snagu stupaju novi zakoni u okviru mjera štednje, opet se smanjuju plaće i mirovine, javni sektor čekaju novi otkazi, a mijenja se i radno zakonodavstvo.'Žele uvesti ugovore koji neće pomoći ljudima u poslu. Ne žele ljudima uopće pružiti priliku da rade. Pokušavaju ih se riješiti kako bi doveli stranu radnu snagu', kazao je kuhar Panagiotis Tsounis.

>>
Grčka: Vlada štrajkašima prijeti uhićenjima!

Štrajkovi su postali dio grčke svakodnevice što je za jedne opravdano, za druge pretjerano. 'Neprihvatljivo je ovo što se događa. Ljudi imaju pravo prosvjedovati, ali ne može cijela Grčka biti talac štrajkova', kazao je zlatar Dimitris.

S tim se slaže i vlada, koja se s prosvjedima bori na razne načine. Ponekad pošalje specijalce, a ponekad samo zaprijeti policijom. Nakon devet dana štrajka, zaposleni u podzemnoj željeznici vratili su se na posao. Vlada je zaprijetila da će svaki štrajkaš biti uhićen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook