Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva Ruskinja na ISS-u

VIDEO Na Zemlju se vratila ekspedicija 42

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvoje kozmonauta i NASA-in astronaut uspješno su u četvrtak sletjeli na Zemlju nakon 167 dana provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Kapsula u kojoj su bili Barry "Butch" Wilmore, Aleksandar Samokutjaev i Elena Serova na snježnu stepu spustila se neposredno nakon svitanja u središnjem dijelu Kazahstana. "Sve teče po planu", kazao je komentator NASA-e. "Ekspedicija 42 vratila se na Zemlju."

Nakon vađenja iz kapsule troje članova posade ISS-a po ledenom vremenu omotana su pokrivačima dok su udisali svježi zrak i prolazili prvi liječnički pregled. "Sve je odlično, hvala vam. Dečki su odlični i sve je išlo dobro", rekla je nasmiješena Serova dok joj je liječnica mjerila puls i krvni tlak.

Prva Ruskinja na ISS-u

Serova je postala prva Ruskinja koja je služila na ISS-u, projektu vrijednom sto milijarda dolara kojeg financira 15 zemlaja. Wilmoreu i Samokutjaevu ovo je drugi let u svemir. "Sve je dobro. Pijem pravi čaj s limunom", rekao je Samokutjaev.

"Drago mi je što sam ovdje", rekao je Wilmore na ruskom prije nego što se troje astronauta ukrcalo u terenska vozila i potom u helikoptere.

Izgledaju realistično, zar ne? Nikad nećete pogoditi od čega su napravljeni

NASA-in astronaut Terry Virts od utorka je zapovjednik ISS-a a s njim su kozmonaut Anton Škaplerov i Talijanka Samantha Cristoforetti. Oni će na ISS-u biti do sredine svibnja.

Wilmore je s Virtsom bio na svemirskim šetnjama kako bi pripremili "parkirna mjesta" za dva nova komercijalna svemirska taksija koje je angažirala NASA kako bi prevozila članove posade od 2017. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene