Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za njega to znači nastavak progona

Assange: Obama je vuk u janjećoj koži

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osnivač Wikileaksa Julian Assange opisao je američkog predsjednika Baraka Obamu kao 'vuka u janjećoj koži', i rekao da očekuje da će njegova vlada i dalje nastaviti napadati Wikileaks.

U telefonskoj izjavi za agenciju AFP iz veleposlanstva Ekvadora u Londonu, gdje je zatražio azil u lipnju, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje, Assange je rekao kako pobjeda Obame nije razlog za slavlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon poraza Posljednji Romneyjev gaf: Pokrenuo 'predsjedničku' web stranicu Slika nije dostupna Vratio se u Washington Obami i dalje stižu čestitke, ali i nova očekivanja

>> Assange 'sve mršaviji', Ekvador za njega traži siguran prolaz do bolnice

'Obama izgleda kao pristojan čovjek i upravo to je problem', rekao je 41-godišnji Australac za AFP, nakon što je Obama pobijedio republikanca Mitta Romneyja na jučerašnjim izborima i dobio drugi predsjednički mandat. 'Bolje je da imamo janje u vučjoj koži, nego vuka u janjećoj', rekao je Assange i dodao kako su se 'sve aktivnosti SAD-a protiv Wikileaksa dogodile pod administracijom Obame'.

Assange je pozvao SAD da oslobode Bradleyja Manninga, vojnika optuženog za davanje povjerljive vojne dokumentacije Wikileaksu i zatočenog u samici, koji je u američkom vojnom zatvoru već više od dvije godine. 'Ponovni izbor Obame koincidirao je s 899. danom koji Manning provodi u zatvoru', rekao je Assange.

Wikileaks je 2010. godine razbjesnio Washington objavom tisuća povjerljivih američkih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, te potom i depeše američkih diplomata iz američkih veleposlanstava širom svijeta. Assange se 7. prosinca 2010. godine u Londonu predao Scotland Yardu i protiv njega se vodio postupak oko eventualnog izručenja.

Iskoristivši pologom osiguranu obranu sa slobode, on se 19. lipnja ove godine sakrio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu i zatražio azil, koji mu je odobren 17. kolovoza, nakon što je Švedska odbila dati diplomatske garancije kako nakon tamošnjeg suđenja (ako do njega dođe) neće biti izručen SAD-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene