Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Osnivač Wikileaksa Julian Assange opisao je američkog predsjednika Baraka Obamu kao 'vuka u janjećoj koži', i rekao da očekuje da će njegova vlada i dalje nastaviti napadati Wikileaks.


U telefonskoj izjavi za agenciju AFP iz veleposlanstva Ekvadora u Londonu, gdje je zatražio azil u lipnju, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje, Assange je rekao kako pobjeda Obame nije razlog za slavlje.

Vezani članci Slika nije dostupna Deset stvari koje su obilježile američke predsjedničke izbore Slika nije dostupna Posljednji Romneyjev gaf: Pokrenuo 'predsjedničku' web stranicu

>> Assange 'sve mršaviji', Ekvador za njega traži siguran prolaz do bolnice

'Obama izgleda kao pristojan čovjek i upravo to je problem', rekao je 41-godišnji Australac za AFP, nakon što je Obama pobijedio republikanca Mitta Romneyja na jučerašnjim izborima i dobio drugi predsjednički mandat. 'Bolje je da imamo janje u vučjoj koži, nego vuka u janjećoj', rekao je Assange i dodao kako su se 'sve aktivnosti SAD-a protiv Wikileaksa dogodile pod administracijom Obame'.

Assange je pozvao SAD da oslobode Bradleyja Manninga, vojnika optuženog za davanje povjerljive vojne dokumentacije Wikileaksu i zatočenog u samici, koji je u američkom vojnom zatvoru već više od dvije godine. 'Ponovni izbor Obame koincidirao je s 899. danom koji Manning provodi u zatvoru', rekao je Assange.

Wikileaks je 2010. godine razbjesnio Washington objavom tisuća povjerljivih američkih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu, te potom i depeše američkih diplomata iz američkih veleposlanstava širom svijeta. Assange se 7. prosinca 2010. godine u Londonu predao Scotland Yardu i protiv njega se vodio postupak oko eventualnog izručenja.

Iskoristivši pologom osiguranu obranu sa slobode, on se 19. lipnja ove godine sakrio u ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu i zatražio azil, koji mu je odobren 17. kolovoza, nakon što je Švedska odbila dati diplomatske garancije kako nakon tamošnjeg suđenja (ako do njega dođe) neće biti izručen SAD-u.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook