Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Assange nije sjedio na rukama

WikiLeaks objavio novih 1,7 milijuna diplomatskih depeša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Portal WikiLeaks objavio je više od 1,7 milijuna tajnih američkih diplomatskih dokumenata, koji datiraju iz 70-tih godina prošlog stoljeća, najavio je za britansku agenciju Press Association osnivač Julian Assange.

Novi dokumenti koji će biti objavljeni danas na WikiLeaksu, odnosit će se na razdoblje između 1973. i 1976. godine. Međutim, suprotno onim dokumentima koji su objavljeni 2010. godine, ovi najnoviji su dostupni u američkim nacionalnim arhivima.

Pročitajte i ovo Julian Assange mogao bi biti izručen SAD-u ročište o odluci 20. svibnja SAD dao jamstva britanskom sudu za Assangeovo izručenje, obitelj u nevjerici: " To su besramna zavaravanja" Slika nije dostupna Priznanje Bradleyja Manninga Bizarni preokret: Ja sam žena i zovem se Chelsea!

>> Julian Assange kandidirat će se za australski Senat!

Među dokumentima su i brojne poruke koje je poslao i primio američki državni tajnik u to vrijeme, Henry Kissinger, prenosi The Guardian.

WikiLeaks je prouzrokovao nezadovoljstvo SAD-a, kad je 2010. godine objavio na stotine tajnih dokumenata o ratu u Iraku i Afganistanu, ali i povjerljive diplomatske depeše o vladama svijeta.

Assange, koji je od lipnja prošle godine pronašao utočište u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, nastojeći izbjeći izručenje švedskim vlastima, koje ga traže zbog optužbi za seksualni napad, navodi da ove bilješke, izvještaji i prepiske, predstavljaju veliki američki utjecaj u svijetu.

On strahuje kako bi ga Švedska mogla izručiti američkim vlastima, zbog objavljivanja stotina tisuća povjerljivih depeša američkih diplomata na WikiLeaksu. Ukoliko Assange izađe iz veleposlanstva, koje danonoćno nadzire britanska policija, bit će uhićen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene