Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Asadovi dokument'

ONA DRUGA ISTINA Otkrivena strašna mučenja: 'To nije bila bolnica već klaonica'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novoobjavljni dokumenti, poznatiji kao 'Assadovi dokumenti' navodno otkrivaju punu istinu rata u Siriji.

Dok su Panamski dokumenti uzdrmali svijet otkrivši mrežu korupcije svjetskih razmjera i načine 'pranja novca' visokih dužnosnika, sirijska neovisna istraživačka agencija oformljena 2012. godine, otkrila je podatke koji bi mogli promijeniti percepciju rata u Siriji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Većinom civili Užas na Bliskom istoku: Izrael napao Siriju, najmanje 38 poginulih Slika nije dostupna Mirovni razgovori Bashar al-Assad: "Najgore je prošlo"

Neovisna agencija je od 2012. godine prikupljala poruke između zapovjednika i visokih dužnosnika Sirije, a otkriveno je kako su vladine snage provodile mučenja zarobljenika, pobunjenika i to najbrutalnijim načinima poput udaranja kablovima i štapovima, elektrošokovima, a otkriven je i velik broj seksualnih zlostavljanja zarobljenika.

Povjerenstvo za međunarodnu pravdu i odgovornost (CIJA) tvrdi da posjeduje više od milijun dokumenata, od kojih je polovica već prokrijumčarena iz Sirije, kao i dokaze o sustavnim mučenjima i ubojstvima više desetaka tisuća Sirijaca koje je navodno naredio sam sirijski predsjednik, Bashar al -Assad.

U gradu Deir Ezzor, na istoku Sirije, koji je poznat po bogatstvu naftnim poljima navodno djeluje korumpirano pravosuđe, kašnjenja u rješavanju tužbi su općepoznata, vlada nepotizam, a vladajućima nije strano ni primanje mita, navodi se u objavi Nacionalnog zavoda sigurnosti iz 2011. godine.

Dva lica generala

General Jameh, pripadnik gradskog vojno-obavještajnog ogranka Deir Ezzora, kako stoji u javnoobjavljenim dokumentima, na sve je načine pokušavao zaustaviti eskalaciju nasilja među prosvjednicima koji su spalili niz policijskih postaja i vozila, te je pokušao upozoriti svoje kolege putem poruka neka ne pucaju nasumično na ljude te neka ih ne privode.

U svibnju 2011. napao je 'ispitivače' zbog mučenja zatvorenika elektrošokovima, zapaljenim cigaretama i batinjanjem svih dijelova tijela kao i zbog činjenice da se zarobljenike prisiljava da sjede na plastičnim bocama.

Nekoliko mjeseci kasnije, CIJA je otkrila dokaze o mučenjima od strane vojnika koja su uključivala prebijanje šakama, kabelima i palicama. Zatvorenike se 'trpalo' u automobilske gume, a potom ih se tuklo dok im noge ne iskrvare. Otkriveno je i da se zatvorenike umakalo u vodu, a potom spajalo na elektrošokove.

Mučenja nisu stala sve dok zatvorenici ne bi počeli urinirati krv ili padati u nesvijest zbog bolova uslijed slomljenih kostiju, a zabilježeni su i slučajevi ispadanja zubi. Tukli su ih do smrti. Otkriveno je i da je general Jameh osobno je sudjelovao u mnogim mučenjima.

Ispovijest aktivista

Jedan od aktivista koji se bore protiv ovakvih strašnih događaja uhićen je u Damasku dok je pokušavao spasiti ženu i dijete. Rečeno mu je da će biti ubijen, skinuli su ga, prebili, a potom zaključali u hangar u kojem se nalazilo dvjestotinjak ljudi.

'Samo truneš. Nema zraka, nema sunca. Nokti su ti predugi jer ih nemaš čime odrezati, a kada se počešeš, sa sebe odereš kožu', ispričao je aktivist Al-Hamada. Bez mogućnosti obavljanja higijene, zatvorenici su oboljeli od kožnih bolesti, čirevi su prekrili njihova tijela. Pili su vodu iz toaleta i umirali od gladi, gušenja i bolesti.

'Velik broj ljudi je poludio. Izgubili su sva svoja sjećanja', ispričao je Hamada. Nakon što je preživio hangar ponovno je bio mučen ne bi li iz njega izvukli informacije o kolegama aktivistima. Gasili su cigarete po njemu, spajali ga žicama na struju, vezali lisicama za cijevi tako da mu noge vise iznad tla.

'Osjećao sam kako mi se lisice urezuju u ruke. Ostao sam visjeti pola sata, a onda počeo vrištati dok mi nisu stavili čizmu u usta.'

Tijekom mučenja razbijeno mu je nekoliko rebara, a prijetili su mu da će mu odrezati spolovilo. Na kraju im je rekao sve što je znao.

Bolnica 601

Kada je prilikom jednog mučenja počeo urinirati krv odvezen je u zloglasnu bolnicu 601. Bio je prestravljen. Nekoliko zarobljenika koje je upoznao, a koji su se od tamo vratili, kazali su kako to nije bolnica već 'klaonica'.

U kupaonici bolnice svjedočio je prizoru kojeg nikad neće zaboraviti. Kako je opisao, pod kupaonice bio je prekriven leševima koji nisu imali oči. Stražar mu je naredio da urinira po tijelima. Noću bi, stražar koji je sam sebe nazivao Azrael, prema anđelu smrti, dolazio bi u ćelije i odrubljivao glave - nasumično.

Metoda koje je Hamada opisao bile su tipične varijante mučenja, potvrdila je CIJA u svojim dokumentima koja se osim prikupljanja informacija, papira i poruka bavila intervjuiranjima zlostavljanih i mučenih od kojih su neki taj režim prolazili godinama.Prema jednom iskazu jedan je ispitivač molio zarobljenika da prizna zločin kako bi ga prestao mučiti.

Hamada je imao sreće. 2013. odveden je pred sud gdje je priznao da je uvrijedio predsjednika te je pušten.

CIJA je prikupila 55.000 fotografija iz bolnice koje potvrđuju njegovu priču. Vratio se u Deir Ezzor gdje je zatekao ratno stanje, pobunjenike koji se bore protiv korumpiranih vlasti, džihadiste i njihovu vladu. Potom je krenuo za Europu.

Borbe se nastavljaju, a predsjednik Assad, barem za sada, je na sigurnom. CIJA je uvjerena da dokazi koje je skupila neće još dugo ostati tajni ni zataškavani. Sudovi ih neće moći ignorirati, prenosi News.com.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene