Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljaju se razgovori s EU

Ashton uvjerila Dodika da povuče odluku o referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton uvjerila je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da odustane od provedbe referenduma koji je trebao dovesti u pitanje opstanak suda i državnog odvjetništva Bosne i Hercegine.

'Odluka o referendumu bit će povučena, a razgovori s Europskom unijom bit će nastavljeni', izjavio je Dodik nakon sastanka s Ashton u Banjoj Luci.

Ashton je u Bosnu i Hercegovinu doputovala zajedno s ravnateljem odjela za Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj službi za vanjske poslove EU Miroslavom Lajčakom a na sastanku u Banjoj Luci uz Dodika su bili i svi brojni visoki dužnosnici u tijelima vlasti BiH i RS iz reda bosanskih Srba.

Svoje odustajenje od referenduma kojim prijeti od ožujka i čija je najava dovela do njegova do sada najozbiljnijeg sukoba s međunarodnom zajednicom Dodik je pojasnio tvrdnjom kako je dobio uvjeravanja da će uskoro početi razgovori o ozbiljnom preustroju pravosuđa u BiH. Za Dodika je to važan korak i početak dijaloga o pravosuđu u BiH.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Ashton je izjavila kako EU pozdravlja Dodikovu odluku da odustane od referenduma. Istaknula je kako je njezin iznenadni dolazak u BiH pokazatelj koliko EU brine za tu zemlju, te je potvrdila spremnost Unije da pridonese analizi rada pravosuđa u BiH koja bi dovela do njezina poboljšanja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene