Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Paddy Ashdown, nazvao je "odvratnim lažima i klevetama" tvrdnje kako se 2004. godine sastajao s Radovanom Karadžićem i nagovarao ga da se dragovoljno preda umjesto da bude uhićen.


"To je odvratna laž i kleveta", izjavio je Ashdown kako ga u nedjelju citira sarajevski Dnevni avaz.

Vezani članci Slika nije dostupna Hartmann najavila žalbu na presudu za nepoštivanje ICTY-ja Slika nije dostupna Hartmann osuđena zbog nepoštivanja suda u Haagu

U intervjuu kojega je dala beogradskom listu Blic bivša
glasnogovornica Ureda tužitelja Haaškog tribunala Florance Hartmann ponovila je navode iz svoje knjige "Mir i kazna" kako je glavna tužiteljica Carla del Ponte 2006. godine od tadašnjeg njemačkog ministra vanjskih poslova Joschke Fischera dobila informaciju da se Ashdown tajno sastao s Karadžićem.

Do te su informacije, navodi Hartmann, došli njemački obavještajci no njemačka vlada nikada nije dostavila dokaze da se to doista i dogodilo.

"Tko god je iznio takvu tvrdnju ne govori istinu. Dakle, tvrdnja da sam se s Karadžićem susreo 2004. godine i nagovarao ga da se preda lažna je i nečuvena, odvratna kleveta. Posljednji put sam se s Karadžićem vidio 1993. godine", izjavio je Ashdown. 

>> Hartmann: Karadžićevo uhićenje 2004. godine u Beogradu stopirali Amerikanci

Britanski političar je kazao kako je prije dva mjeseca informiran o sličnim navodima iznesenim u knjizi Florance Hartmann te je od njezina francuskog izdavača tražio da se taj dio u narednim izdanjima izbaci.

Florance Hartmann ostaje pak pri svojim tvrdnjama.

"Neka se očituju Fischer i glavna tužiteljica. Oni bolje znaju o čemu se radi, a ja sam samo slušala što su nih dvoje svojedobno razgovarali", kazala je Hartmann odgovarajući na Ashdownove navode.