Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosna i Hercegovina je bliža raspadu nego ikad nakon rata a Europska unija mora učiniti više kako bi spriječila moguću podjelu, napisao je u članku za list Observer bivši visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.


"Radovan Karadžić je napokon na putu za Haag. Ali podjela Bosne o kojoj je sanjao je sada bliža ostvarenju nego ikad otkako je on postao bjegunac", naglašava Ashdown.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Šok u susjedstvu - Udvostručen broj novozaraženih: "Imamo najveću stopu smrtnosti od COVID-a kao posljedicu lošeg stanja u državi i zdravstvu" Potres, Ilustracija Potres od 3,3 po Richteru probudio stanovnike BiH u tri ujutro: "Glasan zvuk prije trešnje. Nisam bio siguran je li eksplozija ili potres"

On je upozorio da je Republika Srpska uspostavila paralelne institucije sa državom i da radi na odvajanju od BiH.

Ashdown kaže da premijer RS Milorad Dodik "sada agresivno poništava desetljeće reformi" i koristi autonomiju koja mu je zajamčena Daytonskim sporazumom kako bi "ugrozio Bosnu kakva je predviđena u Daytonu".

EU bi trebala iskoristiti težnje BiH za članstvo u uniji kao polugu kojom bi se poduprla središnja vlast u Sarajevu.

"Bruxelles se mora...oduprijeti pokušajima podrivanja države BiH, mora ustrajati na ustavnim reformama koje bi Bosnu učinile djelotvornijom i koje bi se suprotstavile korupciji", naglasio je Ashdown.

EU bi također trebala poručiti Srbiji da će ključni uvjet za napredak prema europskim integracijama "biti potpora državi BiH" i uskraćivanje potpore onima koji nastoje ugroziti tu državu, istaknuo je on.