Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova etapa pomirbe

Armenski predsjednik stigao u povijesni posjet Turskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Armenski predsjednik Serž Sargsjan stigao je u srijedu u turski grad Bursu u povijesni posjet Turskoj, čime otvara novu etapu pomirbe dviju zemalja, objavili su turski mediji.

Sargsjan je stigao oko 15.30, a na aerodromu ga je dočekao turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, javlja France Presse. Predsjednici Turske i Armenije u srijedu će gledati nogometnu utakmicu kvalifikacija za svjetsko prvenstvo i tako pokušati priskrbiti potporu javnosti za sporazum kojim se otvara granica između tih dviju zemalja i obnavljaju odnosi zatrovani stoljećem neprijateljstva. Prije utakmice njih će dvojica razgovarati u četiri oka. Turski predsjednik Abdullah Gul lani je u sklopu prvoga kruga svoje tzv. 'nogometne diplomacije' posjetio Erevan.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Nijedna reprezentacija nema izgleda kvalificirati se za svjetsko prvenstvo, a sama činjenica da će dvojica predsjednika stajati zajedno na tribinama prije koju je godinu bila nezamisliva, objavio je Reuters. Turska i Armenija godinama su neprijatelji, od Prvoga svjetskog rata kad su Turci masovno ubijali Armence. Armenija danas tvrdi da je to bio genocid, a Turska da nije. 'Danas je doista povijesni dan i doista sam htio doći ovamo', kaže u autobusu što ga vozi na nogometnu utakmicu u Bursu Sayat Tekir, student koji je rođen u Armeniji, a živi u Turskoj.

Ugovor koji su Turska i Armenija u subotu potpisale u Zuerichu mogao bi pridonijeti stabilizaciji kavkaskoga područja s ranjivim energetskim koridorom i ublažiti armensku geografsku izolaciju. Oba parlamenta moraju još prihvatiti taj sporazum, a nacionalisti u objema zemljama protive mu se, upravo kao i Azerbajdžan koji je turski saveznik i proizvođač nafte i plina. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene