Suho i toplo vrijeme rezultiralo je izbijanjm šumskih požara na dalekom istoku Rusije. Sibirski grad Komsomolsk na Amuru i njegovih 264 tisuće stanovnika su u potpunom okruženju, vatra guta sve pred sobom - željezničku prugu, ceste, polja i šume.

Galerija


Šumski požari zahvatili su više od 60.000 kvadratnih kilometara na dalekom istoku Rusije. Uglavnom gori stoljetna tajga, no vatra se opasno približila i naseljenom području.

Vezani članci U požaru na OPG-u Marinković izgorjela stoka - 1 VIDEO Uznemirujući prizori nakon požara OPG-a pored Čazme: Izgorjela stoka, strojevi, bale sijena... Gori trava / Ilustracija Palio pokošenu travu pa pao i poginuo: Već treći slučaj ove godine, vatrogasci poslali upozorenje

Komsomolsk na Amuru izgleda kao "zadimljeni pakao". Cijelo brdo na suprotnoj strani rijeke Amur je u plamenu, piše Siberian Times.

Jedan je strojovođa objavio videosnimku željezničke pruge koja prolazi kroz buktinju. 

"Živimo i radimo u prilično kompliciranim uvjetima", govori u videosnimci.

Lokalni stanovnik Artyom Zarubin objavio je time lapse snimku brda s druge strane rijeke Amur.

"Brdo na lijevoj strani rijeke Amur nastavlja gorjeti. Vatra se sada kreće u jednom smjeru, prema selu Belgo", govori Zarubin na snimci.

Lokalno stanovništvo kaže da vlasti nisu uspjele u pokušaju da se uhvate u koštac s požarom.

Gradski portal citykms.ru objavio je nekoliko fotografija s naslovom: "Gledali smo kako tajga gori na desnoj obali; nije bilo pokušaja da se ugasi inferno helikopterima ili zrakoplovima. Danas se grad pretvorio u dimni pakao".

 

Komsomolsk na Amuru u okruženju - vatrena stihija hara Sibirom (Foto: Screenshot Siberian Times)
Komsomolsk na Amuru u okruženju - vatrena stihija hara Sibirom (Foto: Screenshot YouTube) Foto: Screenshot YouTube

Komsomolsk na Amuru u okruženju - vatrena stihija hara Sibirom (Foto: Screenshot Siberian Times)
Komsomolsk na Amuru u okruženju - vatrena stihija hara Sibirom (Foto: Siberian Times) Foto: Siberian Times

Komsomolsk na Amuru u okruženju - vatrena stihija hara Sibirom (Foto: Screenshot Siberian Times)
Komsomolsk na Amuru u okruženju - vatrena stihija hara Sibirom (Foto: Screenshot Siberian Times) Foto: Screenshot Siberian Times

Lokalna stanovnica Anna Drekachenko je u komentarima napisala - "Živim okružena požarima, dimom i toksičnim zagađenjem iz postrojenja za preradu nafte. Sada gori brdo nasuprot grada". Napisala je i da su požari započeli prije mjesec dana i optužila vlasti da ništa nisu poduzeli da ih zaustave na vrijeme.

"Dimni pakao", kako ga opisuje stanovništvo, vidi se milijunima kilometara iznad Zemljine površine. Mark Parrington, istraživač šumskih požara u Europskom centru za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), na Twitteru je napisao da su dimni repovi bili toliko veliki prošli tjedan da su bili vidljivi na fotografijama koje je snimio DSCOVR satelit.

Satelitske snimke snimljene krajem prošlog tjedna pokazuju aktivne požare koji obuhvaćaju područje oko 290 kilometara. Lokalna novinska agencija Amurskaja Pravda izvijestila je kako trenutno 671 vatrogasac pomaže u gašenju požara na nekoliko lokacija.