Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jared Lee Loughner se na saveznom sudu u Phoenixu izjasnio da nije kriv za pokušaj ubojstva američke kongresnice Gabrielle Giffords i dvoje njezinih suradnika.


Loughner (22) optužen je da je otvorio vatru na Giffords, njezine suradnike i sudionike na političkom skupu u Tucsonu 8. siječnja, pri čemu je ubio šestero ljudi i ranio 13. Kongresnica je pogođena u glavu, ali je preživjela.

>> Ranjena kongresnica na rehabilitaciji u Houstonu

Vezani članci Automobilom se zabio u karnevalsku povorku u Njemačkoj Broj ozlijeđenih u naletu automobila na povorku u Njemačkoj popeo se na 50 Slika nije dostupna Pokolj u Arizoni: Neki kongresnici najavili nošenje oružja

>> Novi detalji: Nadzorne kamere snimile krvoproliće

Radi se o dijelu postupka protiv Loughnera koji će se voditi na saveznom sudu, po optužnici za savezni zločin. U optužnicu još nisu uključena dva ubojstva saveznih dužnosnika, suca Johna Rolla i Gabea Zimmermana, glasnogovornika kongresnice Giffords, jer tužitelji prije toga moraju tražiti reviziju slučaja u ministarstvu pravosuđa i odluku državnog odvjetnika Erica Holdera o tome hoće li za Loughnera tražiti smrtnu kaznu.

Za pokušaj ubojstva saveznog dužnosnika maksimalna kazna je doživotni zatvor. Loughner u sudnici u Phoenixu nije rekao niti riječi, a za njega je očitovanje o krivnji priložila odvjetnica Judy Clarke. Loughner, odjeven u narančasto zatvorsko odjelo, kako javljaju agencije, u sudnici je djelovao dobro raspoložen. (Hina)