Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Da ne razljute Staljina

Arhivi: SAD prikrio sovjetski pokolj u Katynu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi dokazi iz američke Nacionalne arhive podupiru teoriju da su Sjedinjene Države pomogle prikriti odgovornost Sovjetskog Saveza za pokolj poljskih časnika u Katynu 1940., kako ne bi razljutile svog ratnog saveznika, Josifa Visarionoviča Staljina.

Dokumenti koje je objavio Američki nacionalni arhiv pokazuju da je administracija tadašnjeg predsjednika Franklina D. Roosevelta poslala šifrirane poruke u kojima navodi da su Sovjeti, a ne nacisti, počinitelji pokolja u Katynskoj šumi.

Više od 22.000 Poljaka ondje je ubijeno po naredbi Staljinova Sovjetskog Saveza, a Rusija je tek 1990. priznala odgovornost za taj zločin koji je Sovjetski Savez pet desetljeća pripisivao nacistima.

Pregled dokumenata otkriva da su američki ratni zarobljenici slali šifrirane poruke Washigntonu 1943. Među njima su bili časnici Donald B. Stewart i John Van Vliet.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Slika nije dostupna Poljska: Pokolj u Katynu u središtu izborne bitke

>> Ruski državni arhiv objavio dokumente o masakru u Katynskoj šumi

Pregledom ostataka ubijenih vojnika, a tijela su bila u stanju raspadanja, Stewart i Van Vliet su zaključili da su pokolj počinili Sovjeti jer su Nijemci to područje zauzeli tek u kolovozu 1941.

Potvrdu su dala pisma, dnevnici i druge osobne stvari ubijenih Poljaka kojih datumi nisu bili stariji od proljeća 1940.

Oko tisuću stranica novih dokumenata pomoći će odgovoriti na pitanje što je SAD tada znao o pokolju jer povjesničari odavna govore da predsjednik Franklin Delano Roosevelt nije želio otvarati tu temu pred Staljinom, ključnim američkim saveznikom u ratu protiv Njemačke i Japana.

Informacije o pokolju zataškane su na najvišoj razini u Washingtonu, tvrde neki povjesničari. Među novim dokazima je i izvješće Rooseveltu koje je poslao tadašnji britanski premijer Winston Churchill koji također okrivljuje Sovjete i koji također nije želio izazvati Staljina.

Po naredbi samoga Staljina sovjetska tajna policija NKVD pogubila je poljsku elitu: visoke časnike, političare, umjetnike. Ubijeni su metkom u glavu i njihova su tijela pokopana u masovne grobnice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene