Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki arheolozi otkrili su u nacionalnom parku u sjeveroistočnoj Arizoni selo za koje se vjeruje da je staro 1300 godina, a čini ga više od 50 kamenih kuća.


Selo je otkriveno u nacionalnom parku Petrified Forest tijekom ljeta, a kuće i drugi ostaci ugrubo su datirani u razdoblje između 200. i 700. godine nove ere. "Keramika na lokaciji govori nam da pronađeni ostaci potječu iz tog razdoblja", kazala je Amy Schott, arheologinja koja radi za nacionalni park.

Vezani članci Slika nije dostupna USPAVANA LJEPOTICA U biblijskom gradu pronađeni 2000 godina stari ostaci Slika nije dostupna Na području Gunje i Rajevog Sela još 33 zgrade opasne po život

Arheolozi smatraju da je u selu živjelo oko 125 ljudi.

Kostur star više od 1000 godina zbunio arheologe - Zašto je tako pokopan?

"Većina takvih lokacija je malena", kazala je. "Ova je velika i zanimljiva jer ima toliko mnogo građevina i značajki na jednom mjestu".

Osim keramike, arheolozi su pronašli i primitivni alat od kamena i okamenjenog drva te privjeske od školjki. Ljudski ostaci nisu pronađeni, kazala je. To je drugo tako veliko okriće u zadnje dvije godine u tom području.

Nacionalni park Petrified Forest popularna je turistička atrakcija i svake ga godine posjeti u prosjeku 600.000 ljudi. Vlasti mu namjeravaju gotovo udvostručiti površinu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook