Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko otkriće

Arheolozi na pragu pronalaska španjolskog broda s blagom, potonulog prije 400 godina

Španjolski jedrenjak (Foto: Arhiva/AFP)
Španjolski jedrenjak (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP
Tim arheologa ronilaca vjeruje da je ušao u trag španjolskom brodu s blagom, koji je potonuo davne 1609. godine u oluji blizu obale Japana. NJihov pronađeni trag je topovka kugla, za koju stručnjaci vjeruju da je upravo pripada tom izgubljenom španjolskom brodu.

Španjolski brod San Francisco bio je na putu od Filipina prema Meksiku kad ga je zadesila kobna oluja u kojoj je i potonuo. Njegova lokacija ostala je velik misterij od 1609. godine, a pronađena topovska kugla je, vjeruje se, prvi pravi artefakt koji pripada tom brodu ikad pronađen, piše BBC.

Pročitajte i ovo Snimke iz nuklearne elektrane u Fukushimi - 3 Japan FOTO Trinaest godina nakon potresa objavljene slike iz unutrašnjosti nuklearne elektrane Prevrnuti tanker kod obale Japana VIDEO Prevrnuo se tanker, u pomoć poslani zrakoplovi i brodovi: Dio mornara nestao

Otkriće je zasluga australskog arheologa Iana McCanna, koji ju je primijetio u tamnim i mutnim vodamanedaleko od obale Iwawade u japanskoj prefekturi Chiba, početkom studenog mjeseca. Topovska kugla nalazila se na 40 metara dubine.

"Bili smo u mračnim i mutnim odama. Ian je samo vidio neobičan oblik na morskom dnu u pijesku. Uzeo ju je ali smo se morali brzo vratiti na površinu jer smo polako ostajali bez zraka u bocama", opisao je pronalaz dr. Jun Kimura sa Sveučilišta Tokai, koji je predvodio pomorsku arheološku ekspediciju, koja je napravila navedeno otkriće.

Arheološki stručnjaci s kojima se tim konzultirao, gotovo su sigurno da artefakt pripada nestalom španjolskom brodu, no kemijsko testiranje, koje će to možda i potvrditi, tek se treba provesti.

"Taj brod prevozio je nevjerojatno vrijedan teret... koji bi prema današnjim standardima mogao biti vrijedan oko 80 milijuna dolara", rekao je McCann.

Povijesno važan brod

Brod San Francisco bio je od povijesne važnosti jer je utjecao na odnose između Španjolske, Meksika i Japana. Među njegovim putnicima bio je i filipinski guverner Don Rodrigo de Vivero Velasco.

Velasco je u knjizi opisao brodolom u oluji, rekavši da se raspao u komade na hridima nedaleko od obale Japana. Ozirom da je Velasco imao dobre odnose s Japancima, njega i stotine bordolomaca Japanci su prihvatili i pobrinuli se za njih.

Velasco je uspio stići do Meksika nakon toga, nakon što je u Japanu izgrađen prvi brod zapadnog dizajna dotad. Španjolski kralj je, zadovoljan zbog odnosa Japanaca prema brodolomcima, započeo otad diplomatske odnose sa zemljom izlazećeg sunca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene