Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U sjeni razvikanih fantomskih piramida kod Visokog, u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, arheolozi su otkrili vrijedne ostatke koji potvrđuju da je na tom području bilo jedno od sjedišta bosanske države i mjesto gdje su stolovali kraljevi, potvrdila je arheologinja Lidija Fekeža.


Stručni arheološki tim Zemaljskog muzeja iz Sarajeva kojega vodi Fekeža i koji već mjesecima provodi iskapanja na lokalitetu srednjovjekovnog grada Visoki, na jednoj uzvisini iznad sadašnjeg mjesta Visoko pronašao je veliku količinu arhitektonske plastike.

Vezani članci Rijeka Bosna, ilustracija Tragedija na gradilištu: Pronađeno tijelo nestalnog radnika, za drugim se još traga Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Foto: AFP) Njemački ministar želi zaustaviti postupke Republike Srpske: ''Ugrožavanje mira imat će izravne konzekvencije''

Fekeža je lokalnim medijima kazala kako je u pitanju osam komada arhitektonske plastike gotičkog stila, dijelovi staklenih čaša iz XIV. i XV. stoljeća za koje se pretpostavlja kako su uvezene iz tadašnje Venecije te iz Njemačke, kao i puno keramičkih dijelova.

"To svjedoči kako je izgledu grada u kojemu su povremeno boravili srednjovjekovni bosanski kraljevi davana velika pozornost", kazala je Fekeža.

Prema dostupnim dokumentima, grad Visoki prvi put se u pisanom obliku spominje 1355. godine, no arheolozi drže kako je je izgrađen znatno ranije, u 12. stoljeću, te je uz stari kraljevski grad Bobovac jedno 0od najznačajnijih povijesnih nalazišta u BiH.

Arheolozi Zemaljskog muzeja BiH nastavit će iskapanja na području Visokog do kraja kolovoza, a trenutačno se radi i na čišćenju ostataka nekadašnjih zidina kako bi se one zaštitile od daljeg propadanja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju