Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločini protiv čovječnosti

Argentinski diktator Videla osuđen na doživotni zatvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši argentinski diktator Jorge Rafael Videla osuđen je na doživotni zatvor zbog zločina protiv čovječnosti tijekom vladavine vojne hunte u Argentini od 1976. do 1983. godine.

Videla, koji je bio zapovjednik argentinske vojske u vrijeme državnog udara 1976. i vodio je zemlju sljedećih pet godina, proglašen je krivim na sudu u argentinskom gradu Cordobi za zlostavljanja, ubojstvo s predumišljajem i mučenja do smrti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SADAM HUSEIN 10 GODINA OD POGUBLJENJA DIKTATORA "Kraj zmije koja je svela Iračane na razinu poniženih ljudi" Slika nije dostupna DESET GODINA OD SMAKNUĆA DIKTATORA Analitičar CIA-e priznao: "Sve što smo znali o Sadamu Huseinu bilo je pogrešno"

Videla (85) kaznu će služiti u zatvoru, a ne u kućnom pritvoru.

U vrijeme vladavine vojne hunte, tzv. 'prljavom ratu', živote je izgubilo 30 tisuća Argentinaca, protivnika režima. Videla je u svojoj obrani kazao da je režim preventivno djelovao protiv širenja komunizma u Argentini i da su svi smrtni slučajevi u kontekstu unutarnjeg ideološkog sukoba u Argentini.

>> Bivši diktator optužen za još 49 ubojstava, mučenja i otmica

Videla je već bio osuđen na doživotni zatvor 1985. zbog toga što je režim otimao djecu političkih zatvorenika i davao ih na usvajanje podobnima, ali ga je pet godina kasnije pomilovao tadašnji predsjednik Carlos Menem. Godine 1998. sud je poništio odluku o pomilovanju. (Hina)


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene