Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva zemlja u Latinskoj Americi

Argentina usvojila zakon o istospolnim brakovima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Argentina jepostala prva zemlja u Latinskoj Americi koja homoseksualnim parovima dopušta sklapanje braka i usvajanje djece, čime se, unatoč protivljenju Katoličke crkve, svrstala u red rijetkih većinom europskih zemalja sa sličnim zakonima.

Argentinski senat usvojio je zakon o istospolnim brakovima u četvrtak, nakon 14-satne rasprave koju su pratili prosvjedi stotina ljudi okupljenih pred parlamentom. Senatori su zakon usvojili s 33 glasa za i 27 protiv te tri suzdržana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tražio sudsko odobrenje Schwarzenegger podržao istospolne brakove u Kaliforniji Slika nije dostupna Istospolni brakovi Vijeće Europe za odgovornost prema roditeljima istog spola

‘Postali smo demokratičnije društvo. Ovo je nešto što bi svi trebali proslaviti’, rekla je Maria Rachid, aktivistica za prava gay osoba dok su se pristaše zakona grlile i skakale u zrak od sreće nakon objave rezultata glasovanja.

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez podržava istospolne brakove i očekuje se da će potpisati zakon kada se vrati iz posjeta Kini. Novinskoj agenciji Telam izjavila je da je zakon ‘pozitivan korak koji brani prava manjina’.

Argentina, deklarativno katolička zemlja, sada je na čelu borbe za prava homoseksualaca u regiji. Crkveni čelnici zauzimali su se protiv toga poteza, okupivši desetke tisuća prosvjednika, od djece do staraca, na prosvjedu pred Kongresom. No, ankete pokazuju da većina Argentinaca podupire istospolne brakove. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene