Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u srijedu je rekao kako Kijev zna da Rusija planira obustaviti dopremu plina Europi tijekom predstojeće zime, a ta izjava će vjerojatno još pojačati sukob Moskve i Zapada.


Rusija je obustavila dopremu plina Ukrajini u lipnju zbog razmirica oko njegove cijene, no nastavila je opskrbljivati svoje najveće tržište - Europu.

Vezani članci Zaleđena cesta Brza reakcija spriječila sudar na zaleđenoj cesti, gledali su se u oči dok su pokušavali izbjeći nesreću Hladnoća u Rusiji Kad se temperatura spusti ispod -30 stupnjeva, počinju se događati stvarno bizarne stvari

"Stanje u ukrajinskom energetskom sektoru je teško. Znamo za ruske planove o blokiranju tranzita plina čak i zemljama EU-a tijekom predstojeće zime", rekao je na sastanku vlade, ne otkrivši odakle mu ta saznanja.

'Skupina ruskih vojnika ušla u ukrajinski grad'

Prošle je godine polovina ruskog plina koji se izvozio u zemlje EU-a prolazila preko Ukrajine. Ruski izvoznik plina Gazprom zasad je odbio komentirati Jacenjukovu izjavu, a ministarstvo energetike nije bilo dostupno za komentar.

Ruska doprema plina u Europu preko Ukrajine prekinuta je u zimi 2006. i 2009. zbog nesuglasica između Rusije i Ukrajine oko njegove cijene. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook