Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitraža

Slovenija se umjesto za domaćeg suca odlučila za 'veliku zvjerku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto najavljenog nacionalnog arbitra, Ljubljana je imenovala tog francuskog pravnika i stručnjaka za međunarodno pravo kako bi pokušala vratiti vjerodostojnost postupku arbitraže.

Slovenska vlada imenovala je u utorak predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnya Abrahama za svog predstavnika u arbitražnom sudu za granicu s Hrvatskom, objavili su slovenski mediji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MALI MANEVARSKI PROSTOR Ivana Petrović o krizi sa Slovenijom: Hrvatska radi jednu kardinalnu grešku Slika nije dostupna Nakon odluke arbitražnog suda Plenković o odnosima sa Slovenijom: Najvažnije je da nema jednostranih poteza

Umjesto najavljenog nacionalnog arbitra, Ljubljana je imenovala tog francuskog pravnika i stručnjaka za međunarodno pravo kako bi pokušala vratiti vjerodostojnost postupku arbitraže.

Odluka je donesena na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka s premijerom Mirom Cerarom nakon kojih nije bilo izjava.

'Za suca smo imenovali poštovanog predsjednika ICJ-a Ronnyja Abramsona, čime smo ispunili svoju obvezu i odstranili sve prepreke za nesmetano djelovanje arbitraže', kazao je Cerar novinarima nakon izvanredne sjednice vlade.

Dodao je kako očekuje da će se arbitražni postupak nastaviti i rezultirati za obje strane obvezujućom presudom o graničnom prijeporu.

Hrvatska vlada objavila je u ponedjeljak da izlazi iz postupka arbitraže, jer smatra da je njegov rad kompromitiran zbog skandala slovenske strane.

SLOVENIJA U AKCIJI Pojačali diplomatsku aktivnost nakon vijesti iz Hrvatske

Slovenska vlada ustraje u tome da skandal ne može biti razlog za zaustavljanje i prestanak arbitraže, čak niti prema bečkoj konvenciji o važenju međudržavnih ugovora.

Afera "arbitraža" izbila je kada su hrvatski mediji prošli tjedan objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri Arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene