Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjesto najavljenog nacionalnog arbitra, Ljubljana je imenovala tog francuskog pravnika i stručnjaka za međunarodno pravo kako bi pokušala vratiti vjerodostojnost postupku arbitraže.


Slovenska vlada imenovala je u utorak predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Ronnya Abrahama za svog predstavnika u arbitražnom sudu za granicu s Hrvatskom, objavili su slovenski mediji.

Vezani članci Slika nije dostupna Erjavec bi Savudrijsku valu podijelio bovama, Cerar ga odbio Slika nije dostupna Ivana Petrović o krizi sa Slovenijom: Hrvatska radi jednu kardinalnu grešku

Umjesto najavljenog nacionalnog arbitra, Ljubljana je imenovala tog francuskog pravnika i stručnjaka za međunarodno pravo kako bi pokušala vratiti vjerodostojnost postupku arbitraže.

Odluka je donesena na sastanku čelnika parlamentarnih stranaka s premijerom Mirom Cerarom nakon kojih nije bilo izjava.

'Za suca smo imenovali poštovanog predsjednika ICJ-a Ronnyja Abramsona, čime smo ispunili svoju obvezu i odstranili sve prepreke za nesmetano djelovanje arbitraže', kazao je Cerar novinarima nakon izvanredne sjednice vlade.

Dodao je kako očekuje da će se arbitražni postupak nastaviti i rezultirati za obje strane obvezujućom presudom o graničnom prijeporu.

Hrvatska vlada objavila je u ponedjeljak da izlazi iz postupka arbitraže, jer smatra da je njegov rad kompromitiran zbog skandala slovenske strane.

SLOVENIJA U AKCIJI Pojačali diplomatsku aktivnost nakon vijesti iz Hrvatske

Slovenska vlada ustraje u tome da skandal ne može biti razlog za zaustavljanje i prestanak arbitraže, čak niti prema bečkoj konvenciji o važenju međudržavnih ugovora.

Afera "arbitraža" izbila je kada su hrvatski mediji prošli tjedan objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri Arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.

Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook