Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet zračnih udara

Arapska koalicija bombardira Sanu i Aden

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom s pet zračnih udara obrušila se u nedjelju na glavni jemenski grad Sanu, dok su ratni brodovi teškom paljbom zasuli područje u neposrednoj blizini lučkog grada Adena na jugu zemlje, doznaje se od mjesnog stanovništva.

Ovo su prva bombardiranja Sane, posebice područja u blizini predsjedničke palače, od kada je koalicija prošli tjedan priopćila da prestaje s djelovanjem ratnog zrakoplovstva protiv Hutija, šijitske milicije koja kontrolira glavni grad i koja ima moćne saveznike u rascjepkanim oružanim snagama Jemena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Desetine ubijenih Jemen poprima obrise propale države, sektaško nasilje najjače dosad Slika nije dostupna Centar juga te zemlje Kaos u Jemenu: Vodi se žestoka bitka za Aden

"Eksplozije su tako jake da su se kuće tresle (...) život uistinu postaje nepodnošljiv u ovom gradu", kazao je Jamal za Reuters.

Očevici u Adenu javljaju da strani ratni brodovi gađaju vojne položaje Hutija oko glavne gradske komercijalne luke i brodogradilišta. Prema njihovim dojavama, u gradu se vode borbe između lokalne milicije i Hutija, a sukobi se odvijaju i u južnoj provinciji Dalea. Tamošnja naoružana milicija iskoristila je pomoć arapske koalicije i napala Hutije koji trpi i saudijske zračne udare.

Saudijska Arabija, regionalni suparnik Irana, započela je zračne udare na šijite 26. ožujka, u znak potpore izgnanom predsjedniku Abd-Rabua Mansuru Hadiju koji se sklonio u Rijad.

Bivši predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh, koji je s vlasti odstupio 2011. i čije se snage bore zajedno s Hutijima protiv Hadijevih pristaša, u petak je pozvao sve strane u Jemenu na politički dijalog radi okončanja sukoba u zemlji.

Saleh je rekao da je spreman na pomirenje sa svim stranama koje mu se protive od 2011. On je pozvao sve aktiviste, al-Kaidu i pobornike predsjednika Abd-Rabu Mansur Hadija da se povuku iz Adena i predaju vlast vojsci i lokalnim vlastima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene