Gay vjenčanje
Gay vjenčanje Foto: Afp

Velika većina Švicaraca sklona je načelu braka za sve, o čemu će 26. rujna glasati, pokazala je anketa čije je rezultate u petak objavio istraživački institut gfs.bern.


Istraživanje je provedeno u kolovozu i ukazuje na to da bi se velika većina Švicaraca koji su voljni sudjelovati u glasanju ili njih 69 posto, izjasnila za brak za sve.

Vezani članci Montreux Istražitelji otkrili nevjerojatan razlog zbog kojeg je peteročlana obitelj skočila s balkona, vlasti mole za privatnost preživjelog sina Slika nije dostupna Povijesni dan za Švicarce: Odlučili da istospolni parovi mogu sklopiti brak i posvojiti djecu

Preciznije, 55 posto ih je odgovorilo da je "apsolutno za", 14 posto je "radije za nego protiv", a 29 posto ih je protiv.

Anketa je pokazala i da bi 'za' glasao gotovo jednak postotak ljudi u ruralnim sredinama kao u gradovima te da je više nesklonih brakovima za sve u švicarskoj regiji talijanskoga govornog područja - unatoč odobrenju većine - nego u ostalim dijelovima zemlje.

Danas je u Švicarskoj građanski brak moguće službeno sklopiti samo između muškarca i žene.

Istospolni parovi imaju mogućnost sklapanja registriranog partnerstva, a svake je godine iskoristi oko 700 ljudi. Takvo se partnerstvo razlikuje od legalno priznatog braka, osobito kad je riječ o posvojenju djece ili pristupu medicinski potpomognutoj oplodnji.

Nakon višegodišnje procedure parlament je u prosincu prošle godine usvojio prijedlog zakona kojim se istospolnim parovima odobrava brak, kao i u ostalim europskim zemljama. No konzervativni krugovi odmah su najavili da će pokrenuti referendum, zahvaljujući sustavu izravne demokracije koji je na snazi u Švicarskoj.

Vlada i parlament pozvali su građane da podupru brak za sve kako bi se eliminirala "nejednakost koja je danas prisutna" između istospolnih parova i parova koje čine muškarac i žena.

Ako ga Švicarci potvrde, izmjena zakona omogućit će istospolnim parovima sklapanje građanskog braka te će oni postati institucionalno i pravno ravnopravni s ostalim parovima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju