Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Ukrajini

Merkel u Ukrajini: Očekuje je niz sastanaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u subotu u Kijev na razgovore o eskalaciji sukoba s Rusijom zbog proruske separatističke pobune na istoku zemlje.

Angela Merkel je doputovala u posjet Ukrajini dan nakon što je Rusija u istočnu Ukrajinu poslala humanitarni konvoj, što je Ukrajina ocijenila izravnom invazijom.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Još jedna u nizu Rusija raspisala tjeralicu za Zelenskim NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!"

Po zadnjim izvješćima iz tog područja, neki od ruskih kamiona koji su prešli granicu isporučili su robu u Luhansku i vratili se na ruski teritorij.

Merkel bi tijekom posjeta trebala zatražiti od ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da ublaži vojnu akciju protiv separatista.

Namjerava se sastati i s ukrajinskim premijerom Arsenijom Jacenjukom i gradonačelnicima nekoliko gradova iz cijele zemlje, uključujući regiju Donecka koja je središte pobune.

Porošenko se u utorak na regionalnom summitu u Bjelorusiji planira sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Merkel je u petak upozorila Rusiju da riskira eskalaciju ionako napete situacije. O krizi je telefonom razgovarala s Putinom, Porošenkom i Barackom Obamom.

Unatoč ruskom potezu, Merkel je ocijenila da bi ruskom humanitarnom konvoju trebalo omogućiti da dođe do onih kojima je potreban, kao i da bi to trebalo biti moguće ukrajinskim humanitarnim konvojima.

Putin je odbacio njezine kritike.

Eksplozije i topnička paljba u središtu grada: Poginula dva civila

'Posjet Kijevu je težak i izraz potpore', rekao je njezin glasnogovornik Steffen Seibert. 'Naš cilj je da obje strane pristanu na prekid vatre'.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je da je ruska odluka o konvoju 'nova povreda ukrajinskog suvereniteta'.

SAD je zatražio da Rusija odmah povuče vozila, a glasnogovornica visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton ocijenila je da je Rusija 'očito povrijedila' ukrajinsku granicu.

Zabrinutost je izrazio i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin inzistira da se u kamionima nalazi isključivo humanitarna pomoć poput hrane, lijekova, generatora i vreća za spavanje.

Ukajina strahuje da se konvojem želi opskrbiti pobunjenike i traži detaljan popis robe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene