Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da se nakon 2021. više neće kandidirati za kancelarku.

Galerija


Merkel je na današnjoj konferenciji za medije poručila da se 2021. godine neće kandidirati za kancelarku.

Vezani članci Friedrich Merz (Foto: AFP) Hoće li ovaj čovjek vratiti korijenima njemački CDU i otjerati desničarske populiste Angela Merkel, njemačka kancelarka (Foto: Dnevnik.hr) Nakon europskog summita Merkel čeka kriza kod kuće: Zbog dogovora o migracijama mogla bi pasti njemačka vlada

"Ovo je moj zadnji mandat kao kancelarke", poručila je danas Merkel. 

Merkel je odbila podržati bilo kojeg člana svoje stranke CDU koji pretendira na mjesto kancelara te dodala da nakon 2021. više neće biti ni na kakvoj političkoj funkciji. 

„Izbori u Bavarskoj i Hessenu i drastični gubitak glasova za CDU jasna su poruka birača da tako više ne ide dalje. Gubitak glasova prvenstveno izražava nezadovoljstvo radom savezne vlade. Ja kao kancelarka nosim odgovornost za uspjehe, ali i za neuspjehe“, rekla je Angela Merkel na konferenciji za tisak u stranačkom stožeru u Berlinu.

„Ovo je trenutak za vladajuće stranke Unije CDU/CSU i SPD-a da se zapitaju što treba učiniti da bi se iznova steklo povjerenje birača i održalo jedinstvo zemlje“, rekla je Merkel. Ona je istaknula da je, nakon čitava niza negativnih poruka, od neuspjelog pokušaja stvaranja koalicije sa Zelenima i liberalima, preko mukotrpnog formiranja koalicije sa socijaldemokratima pa do unutarnjih svađa i loših rezultata na izborima, nemoguće samo tako krenuti dalje kao da se ništa nije dogodilo.

„Ja sam dostojanstveno preuzela funkciju kancelarke i dostojanstveno ju želim i napustiti. Nisam rođena kao kancelarka i to nikada nisam zaboravila“, rekla je Merkel objašnjavajući svoju odluku o povlačenju s političkih dužnosti 2021. godine.

Ona je istodobno objasnila da je moguće zadržati kancelarsku poziciju uz istodobno povlačenje s dužnosti predsjednice stranke.

„Svjesna sam da je ovo neuobičajena i rizična konstelacija, ali mislim da bi bilo neodgovorno sada prekidati rad vlade koja je, unatoč razmiricama, dosad postigla mnogo. Nakon što sam odvagnula razloge za ili protiv, došla sam do zaključka da je ovako najbolje“, rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka potvrdila je da su se za mjesto predsjednika CDU-a već kandidirali sadašnja glavna tajnica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer i ministar zdravstva Jens Spahn. Svoju kandidaturu najavio je i bivši predsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba u Bundestagu Friedrich Merz.

Kramp-Karrenbauer slovi kao bliska suradnica Angele Merkel, dok Spahn i Merz slove kao predstavnici konzervativnog krila stranke koji već dulje vrijeme izražava nezadovoljstvo radom Angele Merkel.

Stranke demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel na pokrajinskim izborima u Bavarskoj i ove nedjelje u Hessenu doživjele su teške gubitke, što se pripisuje nezadovoljstvu neskladom koji vlada među strankama savezne vlade. (Hina)