Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon stotinu dana na čelu nove vlade 'velike koalicije' sa socijaldemokratima, njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje je u zenitu popularnosti.


Početak trećeg mandata Angele Merkel, započet polovicom prosinca, nije dobro krenuo s nezgodom na skijanju koja ju je natjerala da hoda sa štakama nekoliko tjedana, 'kohabitacijom' sa socijaldemokratskim partnerima, ostavkom ministra i velikom međunarodnom krizom s Rusijom.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Omogućit ćemo i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje da se cijepe. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno" Posljedice poplave u gradu Schuld, pokrajina Falačko Porajnje VIDEO U Njemačkoj 100.000 ljudi bez struje, u Nizozemskoj tisuće evakuiranih

No, konzervativna 59-godišnja kancelarka, slavljena u Njemačkoj jer je spasila prvu europsku ekonomiju od financijske krize, nastavlja uživati u nezabilježenoj popularnosti, na čemu joj zavidi većina europskih čelnika.

Merkel, koja uživa u dobrom ekonomskom zdravlju zemlje u pripremi uvođenja minimalne plaće i poboljšanju niskih mirovina, ostaje omiljenja političarka Nijemaca, prema ispitivanjima javnog mnijenja, bez obzira na više od osam godina vlasti.

Merkel: Jako sam impresionirana

'Merkel je jako moćna na njemačkoj političkoj sceni. Uživa čak i štovanje socijaldemokratskih birača', ocjenjuje Ulrich von Alemann, politolog sa Sveučilišta u Duesseldorfu.

Prema više ispitivanja javnog mnijenja, Merkeličini konzervativci (CDU/CSU) uživaju potporu oko 40 posto birača, daleko ispred SPD-a koji podržava 26 posto birača. Kancelarka Merkel u svim je ispitivanjima najpopularnija političarka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook