Angela Merkel (Foto: AFP)
Angela Merkel (Foto: AFP) Foto: Afp

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u četvrtak će podržati smanjenje europskih carina na uvoz američkih automobila, odgovarajući na ponudu Washingtona da neće uvoditi carine na europske automobile u zamjenu za ustupke.


"Kada želimo pregovarati o carinama, na automobile primjerice, trebamo zajedničko europsko stajalište i još radimo na tome", rekla je Angela Merkel.

Vezani članci Američki izbori 2020 Kako funkcionira elektorski sustav, što su to "swing" države i zašto pobjednika možda nećemo znati odmah nakon izbora Jean-Claude Juncker i Donald Trump (Foto: Arhiva/AFP) Juncker uoči sastanka s Trumpom: "Nisam pretjerano optimističan"

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je prošli mjesec da će nametnuti carine od 20 posto na uvoz europskih vozila.

Po izvorima iz industrije, američki veleposlanik u Njemačkoj rekao je predstavnicima BMW-a, Daimlera i Volkswagena na sastanku u srijedu da bi Trump mogao odustati od takvih prijetnji ako EU ukine carine na uvoz američkih automobila.

Merkel je kazala da bi za to trebalo smanjiti i carine na automobile uvezene iz drugih zemalja kako nalažu pravila WTO-a.

"Bila bih spremna podržati pregovore o smanjenju carina, ali ne bismo to mogli napraviti samo za SAD", kazala je.

Postojeće američke uvozne carine na automobile iznose 2,5 posto, a na kamione 25 posto. EU ima carine od 10 posto na automobile uvezene iz SAD-a. (Hina)