Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraga o kemijskom napadu

Angela Kane doputovala u Damask, Merkel kritizira Kinu i Rusiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Angela Kane je doputovala u Damask gdje će pregovarati o načinu istrage u vezi navodnog napada kemijskim oružjem dok Angela Merkel kritizira Kina i Rusiju zbog njihovih stajlišta koja su sprječila ranije provođenje istrage.

Visoka izaslanica Ujedinjenih naroda za razoružanje Angela Kane doputovala je danas u Damask gdje će pregovarati o načinu istrage u vezi s optužbama za uporabu kemijskog oružja.

Od sirijske vlade će zatražiti da UN-ovim stručnjacima, koji su već u Siriji, dopusti provođenje istrage u predgrađu Damaska u vezi s tim optužbama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvaća ruski plan Asad osobno potvrdio: Imamo kemijsko oružje i predat ćemo ga Slika nije dostupna Oružje pod nadzor Sirija prihvatila ruski prijedlog za obustavu američkog napada

>>SAD razmatra mogućnost vojne intervencije u Siriji

Oporba optužuje režim Bašara al-Asada da je ovog tjedna upotrijebio kemijsko oružje protiv pobunjenih naselja u predgrađu Damaska, što režim odlučno niječe.

Vojska je u srijedu povela ofenzivu u istočnoj Guti i u Muadamijat al-Čamu, četvrtima u rukama pobunjenika u predgrađu Damaska. Oporba govori o 1300 poginulih i optužuje režim da je izveo napad otrovnim plinom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kritizirala je Kinu zbog njihova stajališta u UN-u koje je spriječilo donošenje izjave kojom bi se od Sirije tražilo da inspektorima te organizacije dopusti provođenje istrage o navodnom kemijskom napadu, objavljeno je u subotu.

>>Glavni tajnik UN-a namjerava provesti istragu u Siriji

Kancelarka Merkel je rekla da je 'Nažalost, protivljenje Rusije i Kine onemogućilo donošenje službene izjave UN-ova Vijeća sigurnosti u kojoj se traži da im se osigura slobodan pristup' mjestima napada.

'Sada se UN-ovim inspektorima, koji su već u Siriji, mora što prije omogućiti dolazak na teren', rekla je kancelarka.

Sirijska oporbena koalicija obvezala se da će 'jamčiti sigurnost' UN-ovih inspektora na mjestima navodnog napada kemijskim oružjem. Po njezinim riječima, vojska je na civile ispalila barem tri salve raketa opremljenih kemijskim bojnim glavama.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon upozorio je da je uporaba kemijskog oružja 'zločin protiv čovječnosti' koji ima teške posljedice za počinitelje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene