Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je iznenada odlučila posjetiti Hrvate u Republici Srpskoj. Njezin posjet Derventi pratio je i reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak te otkriva s kim se sve Predsjednica susrela i kakve su poruke odaslane.


Povratak protjeranih, obnova kuća i rješavanje problema nezaposlenih, onih koji su ostali u Republici Srpskoj, najvažnije su poruke koje su preostali malobrojni Hrvati u četvrtak navečer uputili hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović tijekom njezinog posjeta Derventi, izvještava Jarak.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Bivša predsjednica volontirala na Banovini te obećala kuću osmeročlanoj obitelji: "Došla je sa stručnjacima, sagradit će mi novu kuću na mjestu stare" Kolinda Grabar-Kitarović Večeras pogledajte kako se bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović snašla u svojoj prvoj glumačkoj ulozi!

Poznato je da je s teritorija RS-a protjerano više od 85 posto Hrvata, podsjeća Jarak i dodaje kako je iluzorno govoriti o povratku 20 godina nakon rata. Međutim, kako je rekao dopredsjednik RS-a iz redova hrvatskog naroda, Josip Jerković, najveći je problem obnova kuća.

Hrvate se svjesno i namjerno zaobilazi, ugrožena su im i sva moguća ljudska prava. Jerković tvrdi ukoliko se nastavi ovim intezitetom obnavljati kuće, izvještava Jarak, biti će potrebno 250 do 300 godina da se taj proces završi.

Spominjao se i problem graničnog prijelaza Bosanski-Slavnosnki Brod.

Predsjednica je sve to saslušala i poslala poruku hrvatima da ostanu na svojoj djedovini i da se bore za svoja prava te da će imati maksimalnu podršku iz Hrvatske. Dogovorili su i sastanak s Predsjednicom u Zagrebu, u njezinom Uredu, da pokušaju nešto napraviti.

Malobrojni Hrvati u RS-u razmišljaju i o odlasku, jer im je govoto nemoguće dobiti posao, kaže Jarak te ta činjenica njihovu budućnost na području RS-a čini neizvjesnom.