Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković razgovarao je u ponedjeljak navečer u Pragu s češkim kolegom Andejem Babišom o pregovorima koji se unutar EU-a vode o dugoročnom proračunu, jačanju gospodarske suradnje i trgovinske razmjene između dvije zemlje, proširenju šengenskog prostora, migracijama i prioritetima predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Galerija Premijer Andrej Plenković (Foto: Pixsell,Sanjin Strukić) Andrej Plenković (Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)

Sastanak je održan uoči sutrašnjeg sastanka na vrhu Prijatelja kohezije, neformalne skupine zemalja članica EU-a, koje iz europskog proračuna dobiju više nego što u njega uplaćuju. Domaćin skupa je češki premijer Andrej Babiš.

Vezani članci Ivana Petrović Ivana Petrović iz Tirane uoči važnog samita: "Sjeverna Makedonija sve se više veže za Srbiju. Crna Gora nova je neuralgična točka" Andrej Plenković Plenković otvorio dionicu autoceste pa otkrio kad će javnost saznati više o dronu koji je pao na Zagreb te hoće li ići u Katar

"Za nas je posebno važno da sredstva koja ćemo imati u kohezijskoj omotnici budu na razini iz sadašnjeg sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja", rekao je Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare s češkim premijerom.

Plenković ističe da je Hrvatskoj važno uhvatiti korak sa zemljama srednje Europe, koje su članice od 2004. i koje su znatno profitirale od članstva u EU-u.

Sljedeći dugoročni proračun odnosi se na razdoblje od 2021. do 2027. godine, a s obzirom da se ta sredstva mogu koristiti još tri godine to praktično znači da je njime pokriveno cijelo sljedeće desetljeće.

"Želimo biti u poziciji da na kraju predstojećeg desetljeća možemo smireno pogledati unatrag na sva naša ostvarenja od članstva u EU-u od 2013. godine", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer želi da se u pregovorima o proračunu nađe uravnotežena pozicija između onih zemalja koje tradicionalno traže da se sredstva u europskom proračunu smanje i onih koje žele veća izdvajanja kako bi siromašnije članice mogle brže sustizati razvijenije.

"Želimo što konsenzualniji pristup, ne želimo da u toj utakmici bude pobjednika i poraženih", rekao je Plenković dodajući kako je to posebno bitno za Hrvatsku, buduću predsjedateljicu Vijeća EU-a. Istaknuo je da će u europskom proračunu u ukupnom iznosu biti dovoljno sredstava i za kohezijsku politiku.

Češki premijer Babiš je rekao da Češka podržava hrvatski ulazak u šengenski prostor, nakon što je Komisija dala pozitivnu ocjenu o ispunjavanju svih tehničkih kriterija.

"Mislim da Hrvatska zaslužuje pripadati šengenskom prostoru", rekao je Babiš.

Obojica premijera su izrazila zadovoljstvo razvojem gospodarskih i trgovinskih odnosa i izrazili spremnost na njihovom daljnjem jačanju. Trgovinska razmjena prošle je godine dosegnula 900 milijuna eura, a Hrvatsku je posjetilo oko 700 tisuća čeških turista.

Plenkovića je Babiša upoznao s programom rada predstojećeg hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Što se tiče migracija, obje zemlje se slažu da se problem treba rješavati na izvoru, tamo odakle migranti dolaze, a kada već dođu u EU, njihove zahtjeve treba rješavati u prvoj zemlji članici EU-a u koju uđu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju