Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljudska prava

Amnesty International optužuje vlasti RS za ignoriranje problema ratnih silovanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna udruga Amnesty International (AI), koja se bavi zaštitom ljudskih prava, optužila je u srijedu vlasti Republike Srpske da svjesno ignoriraju problem žena silovanih tijekom rata u BiH u pokušaju da umanje razmjere počinjenih zločina i izbjegnu plaćanje odštete žrtvama.

Direktor programa AI za Europu i središnju Aziju John Dalhuisen tijekom dana se u Banjoj Luci sastao s predstavnicima različitih tijela vlasti u RS kako bi im predao izvješće koje još jednom upozorava na ignoriranje prava brojnih silovanih žena, priopćila je ta organizacija.

'Zaglušujuća je tišina koja u Republici Srpskoj okružuje ratno silovanje žena, međunarodno priznati zločin po međunarodnom pravu. I vlasti i sredstva informiranja ignoriraju stradanje dijela stanovništva', stoji u izjavi Dalhausena koju prenosi AI.

On je istaknuo kako je krajnje vrijeme da se dvadeset godina nakon okončanja rata svi odgovorni ozbiljno suoče s ovim zločinom i pomognu žrtvama koje se i danas bore s brojnim fizičkim, emocionalnim i socijalnim posljedicama nasilja kojemu su bile izložene.

'Pravda za preživjele zahtijeva kazneni progon počinitelja i priznanje stalnih posljedica zlostavljanja što su ih počinili, ali i riješenost da se te posljedice otklone', izjavio je Dahluisen upozoravajući kako najveću odgovornost za to snose vlasti RS.

Pročitajte i ovo Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja" Milorad Dodik i Vladimir Putin Planira "ekonomsku uniju" Dodika baš briga za američke sankcije: "Imam druge prijatelje, Vučića, Putina i Orbana..."

>> Dodik ponovo provocirao u Srebrenici: 'Nije bilo genocida!'

Iako je AI tijekom svojih istraživanja u BiH dokumentirao brojne slučajeve silovanja, vlasti RS nikada se nisu same potrudile prikupiti takve podatke i shvatiti razmjere problema niti usvojiti politiku kojom bi se razbio zid šutnje podignut oko ovih zločina, podsjećaju iz ove organizacije.

'Vlasti RS morale bi za početak jasno i glasno kazati da su silovanja i druge vrste seksualnog nasilja počinjeni tijekom rata. To će pomoći stvaranju ozračja u kojemu će preživjeli biti ohrabreni ispričati svoje priče i zatražiti pravdu', kazao je Dalhuisen. Iz AI podsjećaju kako je u BiH tijekom rata počinjeno na tisuće silovanja, a do sada je u sudskim procesima procesuirano tek oko četrdeset počinitelja takvih zločina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene