Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjedinjene američke države pod budnim okom drže japansku nuklearnu krizu i strahuju od nuklearnog oblaka, koji bi mogao stići iznad zapadne obale SAD-a, nošen takozvanim 'jet stream' vjetrovima, koji pušu iz smjera istoka prema zapadu.


I dok Nuklearna regulatorna komisija (NCR) SAD-a ističe kako radijacija može stići do SAD-a, dodaju kako njezina štetnost ne bi znatno ugrozila zdravlje građana SAD-a. Neki američki stručnjaci se s tom tvrdnjom ne slažu i ukazuju na već spomenute jet stream vjetrove, koji pušu na visinama od 7 do 12 kilometara, brzinom i do preko 700 kilometara na sat.

Vezani članci BDP, Ilustracija HUB: Prognoza rasta realnog BDP-a ove godine 5,3 posto, u 2022. još viši Slika nije dostupna Radioaktivnost iz Fukushime 100 puta veća od dozvoljene

>> Ovoga puta je došlo do eksplozije u reaktoru broj 2, evakuirani radnici

Glasnogovornik NCR-a ističe kako postoji mogućnost da dio radijacije iz nuklearke Fukushima pluta prema SAD-u, ali dodaje kako smatra da ta radijacija ne bi uzrokovala preveliku štetu po zdravlje, čak i u najgorem slučaju, prenosi agencija AFP. 'Mi jednostavno smatramo kako je vrlo malo vjerojatno da će u U SAD-u biti zabilježena štetna razina zračenja', stoji u priopćenju NCR-a.

Kalifornijski ured za javno zdravstvo, međutim, pažljivo prati razvoj situacije u Japanu, a spremni su uvesti i posebne mjere u slučaju nuklearnog incidenta. Japan se nalazi 8.000 kilometara udaljen od zapadne obale SAD-a, a stručnjaci tvrde kako bi radijacija mogla stići do Aljaske za 36 sati.

Nuklearni stručnjak Joe Cirincione i šef anti-nuklearne grupacije Ploughshares Fund, upozorio je na takav scenarij i podsjetio još jednom na katastrofu u Černobilu i koliko daleko radijacija može putovati zrakom. 'Tad se radijacija raširila čitavom sjevernom polutkom', istaknuo je.