Obavijesti Video Pretražite Navigacija
F 22

Amerikanci poslali nevidljive zrakoplove u Južnu Koreju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjedinjene Države poslale su u nedjelju radarski nevidljive F-22 zrakoplove u Južnu Koreju koji će sudjelovati u vojnim vježbama i naglasiti američku spremnost da brani Seul, suočen s pojačanim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Najnapredniji zrakoplovi lovci na svijetu F-22 Raptori razmješteni su u Osanu, najveću američku zrakoplovnu bazu u Južnoj Koreji, a dat će podršku američko-južnokorejskim vojnim manevrima, priopćilo je američko vojno zapovjedništvo u Južnoj Koreji te pozvalo Sjevernu Koreju da se suzdrži od daljnjih prijetnji.

'(Sjeverna Koreja) neće ništa postići prijetnjama ili provokacijama, osim dodatne izolacije i potkopavanja međunarodnih napora da se osigura mir i stabilnost u Sjeveroistočnoj Aziji', navodi se u priopćenju. Pritom se ne navodi koliko je zrakoplova poslano u Južnu Koreju iz zračne baze u Okinawi (Japan). Razmještanje američkih lovaca opisuje se kao dio rutinske smjene zračnih snaga između baza u Zapadnom Pacifiku, koje američke vojne snage drže od 2004.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

>> Sj. Koreja objavila da ulazi u 'ratno stanje' s Jugom

Južna Koreja obećala 'snažan odgovor na provokacije'

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye rekla je da će njezina zemlja uputiti snažan vojni odgovor na bilo kakve sjevernokorejske provokacije, bez obzira na političke posljedice, nakon što je Pjongjang tijekom vikenda objavio da je ušao u 'ratno stanje' sa svojim južnim susjedom.

'Ako bude bilo kakvih provokacija protiv Južne Koreje i njezinog naroda, treba uputiti snažan vojni odgovor, bez bilo kakvih političkih obzira', rekla je Park na sastanku s visokim vojnim i političkim dužnosnicima. Sjeverna je Koreja objavila u subotu da ulazi u 'ratno stanje' s Južnom Korejom, te time dodatno eskalirala svoju retoriku prema Seulu i Washingtonu, iako na terenu i dalje ništa ne upućuje na to da ozbiljno misli.

Napetosti rastu od najave testiranja nuklearnog oružja

Dvije su Koreje tehnički u ratu već šest desetljeća, otkako je samo sporazumom o prekidu vatre završen Korejski rat 1953. godine. Unatoč brojnim prijetnjama sjevernokorejskih čelnika zadnjih dana, malo tko vidi ikakvu naznaku da Pjongjang stvarno namjerava pokrenuti potpuni rat i tako riskirati gotovo siguran poraz.

Napetosti na Korejskom poluotoku rastu od veljače kada je sjevernokorejski mladi vođa Kim Jong-un naredio testiranje nuklearnog oružja, kršeći rezolucije UN-a i ignorirajući upozorenja svog saveznika Kine. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene