Satelit, ilustracija (Foto: NASA)
Satelit, ilustracija (Foto: NASA) Foto: NASA

Tajni ruski satelit svojim je "vrlo čudnim ponašanjem" u svemiru izazvao uzbunu u Americi, priopćeno je iz State Departmenta.


"Ne znamo točno o kakvom se objektu radi i nema načina da to istražimo", kazala je na konferenciji u Švicarskoj održanoj 14. kolovoza Yleem D. S. Poblete iz Ureda za kontrolu oružja, piše BBC.

Kako je dodala, postoji mogućnost da se radi o oružju. "Ponašanje i putanja satelita u orbiti nije u skladu s bilo čime što smo do sada vidjeli pri nadzoru satelitskih aktivnosti", objasnila je Poblete i dodala kako su ruske namjere u vezi s tim satelitom nejasne i zabrinjavajuće. Podsjetila je na nedavne komentare zapovjednika ruskih svemirskih snaga, koji je izjavio da Rusija radi na izgradnji novih prototipova oružja kojima je ključni cilj velika razorna snaga.

Rusija odbacila navode o oružju

Vezani članci Slike iz svemira (Foto: Twitter) - 23 Rusija testirala oružje? Vojska SAD-a primijetila krhotine u svemiru Svemirska letjelica, ilustracija Filmske scene u svemiru: Izgubili kontrolu nad Međunarodnom svemirskom postajom, Rusi ponudili objašnjenje za incident

Rusija je odbacila takve navode kao "neutemeljene i klevetničke optužbe utemeljene na sumnji i pretpostavkama". Navode da je satelit u orbiti od listopada prošle godine.

Alexander Deyneko, viši ruski diplomat u Ženevi, kazao je da se radi o "neosnovanim optužbama utemeljenim na sumnjama i pretpostavkama". Pozvao je Ameriku da se pridruži rusko-kineskom sporazumu kojim se nastoji spriječiti utrka u naoružavanju u svemiru.

Laseri i mikrovalovi

"Oružje koje se gradi za svemir oblikovano je tako da prouzroči štetu na razinama potpuno drugačijim od onih na kojima štetu radi konvencionalno oružje. Oružje koje se koristi u svemiru može prouzočiti puno krhotina u orbiti", objasnila je Alexandra Stickings, analitičar na engleskom Institutu za domovinsku sigurnost.

"Takvo oružje uključuje lasere i djeluje na frekvencijama mikrovalova koje mogu zaustaviti rad ciljanog satelita na neko vrijeme ili ga onemogućiti trajno, a da ne bude u potpunosti fizički uništen", kazala je Stickings. Dodaje kako bi bilo vrlo teško dokazati da je rad pojedinog satelita namjerno ometen u neprijateljskom djelovanju neke države. "Ovo je posebno zanimljivo otkriće, s obzirom na to da dolazi nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o pokretanju šeste grane američke vojske pod nazivom Space Force", kazala je.

Glasnogovornik engleskog Ministarstva obrane kazao je kako ne može potvrditi niti opovrgnuti praćenje ruskih satelita. "Postoji niz prijetnji i opasnosti za sve koji sudjeluju u svemirskim programima i zbog toga nekoliko država razvija obrambeno svemirsko oružje. Velika Britanija blisko surađuje s međunarodnim saveznicima, uključujući i SAD, kako bi potaknula odgovorno i sigurno ponašanje u svemiru, izgradila znanje, razumijevanje i toleranciju", zaključio je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju