Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki medicinski tehničar William Melchert-Dinkel osuđen je na izdržavanje zatvorske kazne, jer je putem interneta poticao jednu Kanađanku i jednog Britanca na samoubojstvo, koje su oni počinili, izvijestili su sudski izvori.


48-godišnji Melchert-Dinkel morat će odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od 340 dana, a potom po dva dana zatvorske kazne godišnje u narednih 10 godina, na godišnjice smrti dviju žrtava. Osuđen je zbog poticanja samoubojstva Britanca Marka Drybrougha koji se 2005. u 32. godini objesio u Coventryju te za samoubojstvo 18-godišnje Nadie Kajouoji, koja se utopila u ledenoj rijeci u Ottawi, pošto joj je Melchert-Dinkel predložio da to učine zajedno.

Vezani članci Slika nije dostupna Osmislio kapsulu za pomaganje u samoubojstvu: "Smrt nastupa u 30 sekundi, bez panike i osjećaja gušenja" Marko Francišković na prosvjedu Policija u pet županija istražuje poticanje na terorizam: Među privedenima i Marko Francišković

Nakon što je Mark pronađen obješen, u računalu su pronašli Williamov e-mail s detaljnim savjetima o vješanju. Osuđenik je priznao policiji kako je surfao internetom predstavljajući se kao medicinska sestra koja suosjeća sa žrtvama. Nudio im je pomoć oko samoubojstva i savjete na koji se način ubiti. Policija ga je svojedobno opisala kao samoubilačkog voajera opsjednutog vješanjem.Otkrio ga je jedan britanski detektiv kojega su unajmile dvije žene smatrajući da policija ne radi svoj posao dobro. Melchert-Dinkel je priznao da je putem interneta 'razgovarao' s najmanje 15 osoba te sklopio lažne dogovore o samoubojstvu s njih deset, no da se ne osjeća krivim zbog samoubojstava.

Sudac Thomas Neuville sa Suda Rice u Minnesoti objasnio je kako je bivši medicinski tehničar proglašen krivim jer je 'namjerno savjetovao i poticao' svoje žrtve na samoubojstvo, zbog čega ga je proglasio krivim, u skladu s državnim zakonom kojim se zabranjuje pomoć osobama koje žele počiniti samoubojstvo. Melchert-Dinkel mora platiti i globu u iznosu od 18.000 dolara te 30.000 dolara obiteljima žrtava. Osuđenik namjerava uložiti žalbu na presudu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju