Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američka veleposlanica pri UN-u izjavila je u srijedu da će Washington upotrijebiti svoje "značajne vojne snage" u Sjevernoj Koreji ako će na to biti primoran, nakon što je Pjongjang u utorak obavio testiranje interkontinentalnog projektila.


"Sjedinjene Države spremne su iskoristiti čitavu lepezu svojih sredstava" uključivo i vojna, kako bi se obranile, rekla je Nikki Haley u govoru na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, dodajući ipak da bi više voljela da stvari "ne odu u tom smjeru".

Vezani članci Slika nije dostupna Sve ili ništa: Sjeverna Koreja spremna za apokaliptičnu borbu sa SAD-om Slika nije dostupna Tri razloga zašto se (još) ne moramo brinuti zbog napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje

Ona je naglasila da će SAD, uz podršku Francuske, predložiti UN-u nove sankcije protiv Sjeverne Koreje, ali je Rusija odmah upozorila da će se tome usprotiviti. "Sljedećih dana ćemo predstaviti rezoluciju će koja biti odgovor na eskalaciju Sjeverne Koreje", dodala je Haley u UN-u.

Rusija koja raspolaže pravom veta kazala je da će se usprotiviti novim sankcijama kao i vojnom odgovoru. Prvi čovjek Sjeverne Koreje Kim Jong-Un kazao je u utorak da je ispaljivanje projektila 4. srpnja, na američki državni praznik, "dar američkim gadovima".

"Svi moraju priznati da sankcije neće riješiti problem", izjavio je pomoćnik veleposlanika Rusije pri UN-u Vladimir Šafronkov, dodajući da je "neprihvatljiv svaki pokušaj opravdavanja vojnog rješenja". (Hina)