Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici prestravljeni

"Trump bi Ameriku mogao pretvoriti u Sovjetski savez."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Kad dužnosnici koriste frazu 'alternativne činjenice' bez srama, znamo da imamo problem", ističe dr. Holt.

Američki znanstvenici se pribojavaju da bi SAD pod vladavinom Donalda Trumpa mogle postati slične nekadašnjem Sovjetskom savezu, gdje je prevladavajuća politička ideologija bila toliko jaka, da joj se znanost nije mogla suprotstaviti s činjenicama.

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Donald Trump Službe u pripravnosti Policija na nogama zbog mogućih prosvjeda, Trump poručuje: "To je najodvratniji lov na vještice u povijesti naše zemlje"

Profesorica Barbara Schaal, predsjednica Američkog udruženja za napredak znanosti i glavni izvršni direktor te organizacije, dr. Rush Holt, izrazili su zabrinutost korištenjem termina "alternativne činjenice", kojeg često koristi Trumpova administracija.

Schaal je kritizirala i uredbu o zabrani ulaska u SAD muslimanima, istaknuvši da će to otežati suradnju među znanstvenicima. Pozvala je građane i na prosvjede, ukoliko Trump doista ukine vladine znanstvene projekte vezane za klimatske promjene, prenosi Independent.

U totalitarističkim režimima poput bivšeg Sovjetskog saveza i Sjeverne Koreje, znanstvenici nisu u mogućnosti suprotstaviti se prevladavajućoj ortodoksnoj politici, dodaje.

"Kad dužnosnici koriste frazu 'alternativne činjenice' bez srama, znamo da imamo problem", ističe dr. Holt, a prenosi Independent.

Najavljene prosvjede u SAD-u, objedinjene pod nazivom "Marš za znanost", dr. Holt je nazvao znakom zabrinutosti oko "obrane samog procesa znanosti". Navedeni prosvjedi najavljeni su za travanj i trebali bi se održati diljem SAD-a ali i u nekim zemljama svijeta također.

Schaal je Trumpovu uredbu kojom se državnim znanstvenim institucijama brani javno iznošenje rezultata njihovog istraživanja i javno govorenje o istima, potezom koji "ledi krv u žilama".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene