Zastupnički dom SAD-a (Foto: AFP)
Zastupnički dom SAD-a (Foto: AFP) Foto: Afp

Te bi mjere mogle ostati mrtvo slovo u Senatu, nakon što je šef republikanaca u tom domu rekao da neće staviti na dnevni red prijedlog ako on nema zeleno svjetlo Donalda Trumpa, koji bi morao i potpisati zakone. Bijela kuća unaprijed je odbacila prijedloge zakona jer oni ne uključuju 5 milijardi dolara za financiranje zida na granici s Meksikom. Demokrati tvrde da se zalažu za jaku sigurnost na granicama, ali protive se zidu i smatraju ga neučinkovitim.


Američki Zastupnički dom izglasao je u četvrtak dvije mjere potrebne da se izađe iz proračunskog zastoja koji djelomično blokira rad američke administracije, ali bez potpore američkog predsjednika, koji traži zid na granici s Meksikom, one neće moći proći u Senatu.

Vezani članci Bernie Sanders u New Hampshireu Sanders proglasio pobjedu u New Hampshireu: "Ujedinit ćemo se i poraziti najopakijeg predsjednika" Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 2 Uništeni nacionalni parkovi, zatrovana hrana, voda i zrak: Blokada vlade SAD-a ostavila je ozbiljne posljedice i na okoliš

Američki demokrati u četvrtak su preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu, obilježavajući tako početak nove ere oporbe republikanskom predsjedniku Donaldu Trumpu, dok Senat nakon izbora na polovici mandata predsjednika ostaje pod kontrolom republikanaca.

Zastupnički dom izglasao je dvije proračunske mjere koje bi mogle omogućiti okončanje djelomične paralize američke vlade, do koje je došlo 22. prosinca zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom.

Međutim, te bi mjere mogle ostati mrtvo slovo u Senatu, nakon što je šef republikanaca u tom domu rekao da neće staviti na dnevni red prijedlog ako on nema zeleno svjetlo Donalda Trumpa, koji bi morao i potpisati zakone.

Bijela kuća unaprijed je odbacila prijedloge zakona jer oni ne uključuju 5 milijardi dolara za financiranje zida.

Demokrati tvrde da se zalažu za jaku sigurnost na granicama, ali protive se zidu i smatraju ga neučinkovitim.

Pelosi pozvala Trumpa da govor o stanju nacije održi u Kongresu 29. siječnja

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi uputila je u četvrtak pismo predsjedniku Donaldu Trumpu pozivajući ga da održi govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici obaju domova Kongresa 29. siječnja.

Demokratkinja Pelosi poslala je pismo Trumpu nekoliko sati nakon što je izabrana za čelnicu Zastupničkog doma te dok traje već trinaesti dan djelomične blokade financiranja američka Vlade zbog sukoba oko Trumpova zahtjeva teškog pet milijardi dolara za financiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

"U duhu našeg Ustava, pozivam vas da održite svoj govor o stanju nacije na zajedničkoj sjednici Kongresa u utorak, 29. siječnja, u Zastupničkom domu. Veselim se što ću vas moći pozdraviti u Kongresu", poručila je Pelosi u pismu.

Pelosi je po drugi put izabrana za čelnicu Zastupničkog doma američkog Kongresa nakon što su demokrati preuzeli kontrolu u Zastupničkom domu.

Time je postala najmoćnija žena američke politike jer je šef većine u Zastupničkom domu Kongresa zapravo treća osoba u državi nakon predsjednika i potpredsjednika.

Sa 78 godina, zastupnica iz San Francisca ima iskustvo na toj dužnosti koju je obnašala od 2007. do 2011., otežavajući završetak mandata Georgeu W. Bushu, a i Trumpu je "obećala pakao" ako postane čelnicom Zastupničkog doma.