Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udarac za Obamacare

Američki Vrhovni sud: Tvrtke ne moraju radnicima plaćati kontracepciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudska odluka udarac je administraciji predsjednika Baracka Obame koji je zdravstvenu reformu morao pred Vrhovnim sudom braniti prije dvije godine.

Neke privatne tvrtke koje drže do vjerskih uvjerenja ne moraju plaćati svojim radnicima neke oblike kontracepcije, presudio je u ponedjeljak američki Vrhovni sud.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Turudićevi tajni sastanci Predsjednik Visokog kaznenog suda podnio prijavu protiv Turudića Donald Trump Predsjednički imunitet Trump zatražio intervenciju Vrhovnog suda

U presudi donesenoj s pet glasova za i četiri protiv, sud je odlučio da tvrtke poput Hobby Lobby i Conestoga Wood Specialties koje su podnijele tužbu sudu, ne moraju uključiti kontrolu rađanja u police zdravstvenog osiguranja svojih radnika.

Hobby Lobby je obiteljska tvrtka s oko 600 trgovina umjetničkih i obrtničkih predmeta i zapošljava oko 13,000 ljudi. Proizvođač kuhinja Conestoga Wood Specialities ima oko tisuću radnika.

Vlasnici kompanija su tvrdili da zbog svojih vjerskih uvjerenja imaju pravo na izuzeće iz jedne odredbe zakona o reformi zdravstvenog sustava iz 2010. poznatog kao Obamacare.


Erin Brokovich u borbi protiv farmaceutskog diva!

Po tom odredbi, tvrtke s više od 50 zaposlenih moraju radnicima ponuditi police zdravstvenog osiguranja koje pokrivaju sve oblike kontracepcije, bez dodatnog troška za zaposlene.

Sudska odluka udarac je administraciji predsjednika Baracka Obame koji je zdravstvenu reformu morao pred Vrhovnim sudom braniti prije dvije godine. Najviši američki sud tada je odlučio da je zakon u skladu s ustavom.

U najnovijoj presudi Vrhovni sud je naveo da vlada može 'uskočiti' i osigurati troškove kontracepcije za radnice u takvim tvrtkama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene