Migranti u SAD-u (Foto: AFP)
Migranti u SAD-u (Foto: AFP)

Žalbeni sud je u četvrtak odbio žalbu američke vlade na odluku prvostupanjskog suda u vezi s uvjetima u kojima borave djeca migranti u prihvatilištima, rekavši da su prilagođena hrana, sapun i zubna pasta doista dio "sigurnosnih i higijenskih" uvjeta koje im zakon mora jamčiti.


Ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa ocijenili su u svojoj žalbi da obveza "sigurnosti i higijene" predviđena zakonom iz 1997. ne obuhvaća nužno uvjete u kojima malodobnici u prihvatilištima spavaju ni osiguravanje higijenskih potrepština jer se oni u zakonu izrijekom ne spominju.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Procurilo pismo koje je Trump poslao Erdoganu: "Ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije. Ne budite budala!" Kriza na granici SAD-a se zaoštrava (Foto: AFP) Strah od migranata: SAD privremeno zatvorio najprometniji granični prijelaz s Meksikom

"Osigurati jestivu hranu u dostatnoj količini, pitku vodu, smještaj u čistim prostorijama sa sanitarijama, sapun i zubnu pastu i pobrinuti se da djeci ne nedostaje sna bez ikakve je sumnje nužno za sigurnost djece", zaključila su tri sudca žalbenog suda u San Franciscu. Prvostupanjski sud je dakle s pravom odlučio da te kriterije ne treba prepustiti isključivoj ocjeni vlade, misle.

Tijekom inspekcije u policijskim prihvatilištima na granici više puta su zatečeni uvjeti koji su ocijenjeni kao neljudski, s prekrcanim sobama, migrantima koji spavaju na podu, zahodima bez vrata i sapuna, prostorijama bez grijanja.

Predsjednik Trump kojemu je suzbijanje ilegalne imigracije jedan od temelja političkog djelovanja želi zaustaviti priljev migranata i povećati izgon ilegalaca. U srpnju je na granici Sjedinjenih Država i Meksika uhićeno 82.000 ljudi, što je 21 posto manje nego u lipnju. Između ožujka i lipnja uhićeno ih je više od 100.000. (Hina)