Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednostavni tekstovi

Američki srednjoškolci jedva razumiju knjige za 5. razred osnovne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srednjoškolci danas čitaju knjige namijenjene mlađoj djeci, a njihove su čitalačke sposobnosti ispod razine primjerene tinejdžerima, objavljeno je u izvještaju koji se bavi literaturom američkih učenika.

Ispitivanje provedeno na temelju 40 knjiga namijenjenih učenicima od prvog do trećeg razreda srednje škole u SAD-u pokazuju da su čitalačke sposobnosti te učeničke skupine 5,3, jedva iznad razine koja zadovoljavaju učenici petog razreda, piše Huffington Post.

Pročitajte i ovo Dijete s knjigom Festival knjiga "Pazi, knjiga!": Rastući trend ulaska u svijet čarolije razveselio i djecu i autore Autobusna nesreća, ilustracija U samo dva dana Nova autobusna nesreća u Njemačkoj: Ozlijeđeni deseci učenika

Ovi rezultati objavljeni su u izvještaju pod nazivom 'Što djeca čitaju: Navike čitanja knjiga kod učenika u američkim školama' koji je napravio Renaissance Learning, Inc. Podaci su prikupljeni od 2,6 milijuna učenika iz 24.465 škola u svih 50 saveznih država tijekom školske godine 2010-2011.

>> Hrvati u čitanju ispod globalne razine

Kako bi odredio koliko je pojedina knjiga složena, Renaissance je koristio formulu koja u obzir uzima nekoliko elemenata: prosječnu dužinu rečenice, prosječnu dužinu riječi, razinu složenosti riječi, te ukupan broj riječi u knjizi.

'Učenici bi s razumijevanjem trebali čitati različite složene tekstove. Ako ispitate 40 knjiga koje učenici čitaju danas, vidjet ćete da je malo što od toga dovoljno složeno da bi ih pripremilo za fakultet ili ozbiljnu karijeru. Nastavnici, roditelji i učenici moraju zajedno raditi na tome da potiču na čitanje knjiga s više izazova te da svake godine vježbaju čitanje zahtjevnijih tekstova', rekao je David Coleman, sudionik u sastavljanju zajedničkih državnih standarda.

Nije važno samo što učenici čitaju, već i kako čitaju, upućujući na to da bi tekstove trebali čitati analitički 'poput detektiva' te pisati jasno 'kao istraživački novinar'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene