Gornji dom američkog Kongresa, Senat, usvojio je zakon o poreznim reformama, no zakon će morati ponovno u Predstavnički dom na još jedno glasanje prije nego li ga konačno potpiše američki predsjednik Donald Trump.

Galerija +0 Američki senat usvojio poreznu reformu (Foto: AFP)

Glasanje je prošlo uz tijesan rezultat od 51 glas 'za' i 48 'protiv', pri čemu su za zakon glasali svi republikanci, a protiv svi demokrati. U glasanju jedino zbog bolesti nije sudjelovao republikanski senator John McCain.

Vezani članci Donald Trump Loše vijesti za bivšeg predsjednika SAD-a: Povjerenstvo Kongresa traži kazneni postupak protiv Trumpa Slika nije dostupna Trump likuje: Federalni sudac u Teksasu Obamacare proglasio neustavnim

U utorak je inicijalna verzija zakona prošla glasanje u Zastupničkom domu, no otkriveno je da pojedini prijedlozi iz teksta krše parlamentarna pravila Senata što je natjeralo gornji dom da zatraži njihovo izbacivanje iz zakona.

Očekuje se da će kompromisni prijedlog, koji je rezultat kongresnih pregovaranja i čije su razne verzije razmatrane u oba doma posljednjih tjedana, proći u srijedu još jedno glasanje u Zastupničkom domu.

Najveća reforma poreznog sustava

Predložena porezna reforma najveća je reforma američkog poreznog sustava u posljednjih 30 godina, koju je dan ranije podupro glasanjem i Predstavnički dom. Prema poreznoj reformi smanjila bi se porezna stopa na dohodak imućnijih građana, dok bi porezna stopa kompanijama bila srezana s 35 na 21 posto.

Kućanstvima sa srednjim prihodima porez će se iduće godine smanjiti u prosjeku za 900 dolara, a za najbogatijih jedan posto Amerikanaca za 51.000 dolara, objavio je nestranački Centar za poreznu politiku, think-tank iz Washingtona.

Njome se također ukida dio zdravstvenog sustava poznatog kao Obamacare i dopušta bušenje nafte na zaštićenim područjima Arktika, amandman dodan u posljednji trenutak kako bi se osigurala potpora dovoljnog broja zastupnika.

Republikanci tvrde da će paket zakona osnažiti gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Reformu smatraju nužnom i kako bi zadržali većinu u Zastupničkom domu i u Senatu na izborima u studenome 2018.

Trump podupire reforma

Demokrati, međutim, tvrde da će reforma povećati jaz u prihodima između bogatih i siromašnih Amerikanaca, a golemi državni dug od 20 bilijuna dolara narasti u idućih godina za dodatnih 1.5 bilijun dolara.

Predsjednik Trump podupire reformu, a njeno usvajanje bit će velika zakonodavna pobjeda nakon nekoliko neuspjelih pokušaja ukidanja reformu sustava zdravstvenog osiguranja Obamacare iz 2010.

Prema anketi Reutersa i Ipsosa, oko 52 posto odraslih Amerikanaca odobrava plan, a 27 posto mu se protivi. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju