Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika Obamina pobjeda

Američki Senat izglasao zakon o financijskoj reformi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Senat izglasao je zakon o reformi financijske regulative, koji ima za cilj spriječiti ponavljanje financijskih kriza poput one iz 2008., koja je krenula s Wall Streeta i izazvala globalnu recesiju.

Zakon, koji je prihvaćen sa 60 glasova za i 39 protiv, velika je pobjeda za predsjednika Baracka Obamu i većinsku Demokratsku stranku te, nakon zdravstvene, druga temeljna reforma koju je Obamina administracija ove godine provela kroz Kongres. Očekuje se da će Obama zakon potpisati početkom idućeg tjedna na posebnoj svečanosti u Bijeloj kući, koja treba istaknuti zalaganje demokrata za dobrobit prosječnih građana, nasuprot moćne financijske industrije i njezinih republikanskih saveznika. Pristaše zakona kažu da on vladi pruža potrebne instrumente kako bi spriječila banke i druge financijske tvrtke da izrabljuju potrošače hipotekarnih kredita, kreditnih kartica i drugih financijskih proizvoda, te osigurava da se izbjegnu buduće sanacije velikih banaka i korporacija državnim novcem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tehničke korekcije SAD: Zakon o zdravstvenoj reformi vraća se u Senat Slika nije dostupna Povijesni zakon Američki Senat prihvatio zakon o reformi zdravstva

Predsjednik Barack Obama pozdravio je izglasavanje zakona ocjenom da on donosi 'najsnažniju financijsku zaštitu potrošača u povijesti'. 'Zbog ove reforme, od Amerikanaca se više nikada neće tražiti da plate račune za pogreške Wall Streeta. Više neće biti sanacija koje financiraju porezni obveznici, i točka', rekao je Obama. Oporbeni republikanci svoje su protivljenje zakonu opravdali nedovoljnom zaštitom od budućih sanacija tvrtki koje su prevelike da bi završile u stečaju. 'Od sada će svaki građanin imati pravo na jasne i sažete informacija potrebne da donese najbolje financijske odluke', rekao je Obama, dodajući kako će zakon osigurati da se banke atječu 's cijenama i kvalitetom, a ne s trikovima i zamkama'. Demokrati planiraju svoju kampanju za kongresne izbore u studenom uvelike osloniti na oštre mjere protiv Wall Streeta, koje donosi zakon na svojih 2300 stranica.

Wall Street i veći dio financijske industrije snažno je lobirao protiv zakona, anagažiravši više od 600 lobista i potrošivši više od 55 milijuna dolara, prema pisanju tjednika Time. U Predstavničkom domu Kongresa, koji je zakon izglasao krajem lipnja, gotovo svi republikanci su bili protiv, što se ponovilo i u četvrtak u Senatu. No tri republikanca, sanator Scott Brown iz Massachusettsa i senatorice Susan Collins i Olympia Snowe iz Mainea, svojim su glasovima osigurali potrebnu tropetinsku većinu od 60 glasova za donošenje zakona. Demokratski senator Russell Feingold, glasovao je protiv zakona, ističući da nije dovoljno oštar prema financijskoj industriji. Zakon donosi zaokret u 30-godišnjem trendu deregulacije financijske industrije u SAD-u, uvodeći najveće promjere od 1930., kada je osnovana Komisija za vrijednosnice (SEC) i Savezna korporacija za osiguranje depozita (FDIC).

Zakonom se stvara ured za zaštitu potrošača na financijskom tržištu u sklopu središnje banke - Federalnih rezervi, osniva vijeće regulatora za nadzor financijske industrije od sustavnih rizika, nameću strogi propisi za složene financijske derivate koji su bili u srcu posljednje krize, jamči dioničarima utjecaj na bonuse uprave, te vladi daju ovlasti za preuzimanje i likvidaciju posrnulih tvrtki, čiji bi krah predstavljao opasnost za gospodarstvo. Trošak provedbe zakona procijenjen je na 19 milijardi dolara u idućih 10 godina. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene