Trump i Pruitt (Foto: AFP)
Trump i Pruitt (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump prihvatio je u četvrtak ostavku Scotta Pruitta, vrlo kontroverznog ministra za okoliš nakon niza skandala povezanih s njegovom načinom života i korištenjem državnog novca.


"Prihvaćam ostavku Scotta Pruitta s mjesta čelnika Agencije za zaštitu okoliša (EPA)", napisao je Trump u tweetu nakon višemjesečnih nagađanja da će Pruitt otići iz vlade.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Skandal nad skandalima: Starije i ugrožene "cijepili" praznim špricama, pokrenuta hitna istraga Slika nije dostupna Francuski ministar odstupio nakon seksualnog skandala

Trump je pozdravio "izvanredan Pruittov rad", ali nije iznio nijedan argument za njegov odlazak niti je spomenuo razne istrage koje se o njemu vode.

Nakon što je stupio na dužnost u veljači 2017. godine, Scott Pruitt je iskoristio funkciju da popravi životni standard obitelji i prekršio nekoliko saveznih zakona te kaznio suradnike koju su mu prigovarali ili mu nisu bili lojalni.

Sve je počelo trošenjem za putovanja u prvom razredu ili u zrakoplovima unajmljenim na račun poreznih obveznika. Zatim je otkriven pretjeran broj čuvara koji su ga pratili 24 sata dnevno za dvostruko veće honorare od uobičajenih.

Pruitt je također dao ugraditi telefonsku kabinu u svoje urede u Washingtonu za 43.000 dolara.

Andrew Wheele, druga osoba EPA, će privremeno obavljati tu funkciju, rekao je Trump. (Hina)