Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muslimanski čelnici u SAD u utorak su izrazili ogorčenje nakon što su šestorica imama s lisicama na rukama izvedena iz zrakoplova kompanije US Airways prije polijetanja iz Minneapolisa za Phoenix, zbog toga što su, kako navode, pokušali izgovoriti večernju molitvu.


- Oni su tretirani kao teroristi, ponižavajuće. To je poniženje za
cijelu muslimansku zajednicu i dokaz da je islamofobija rastući problem u SAD, izjavio je Abu Hannoud direktor odjela za ljudska prava ogranka Vijeća za američko-islamske odnose u Arizoni, izvijestila je TV mreža CBS.

Vezani članci Sudar Sudar jelena i motorista odigrao se tako brzo da nitko nije stigao reagirati Ivana Delač Čarobno blagdansko putovanje: Ivana Delač sa sinom uživala na Floridi, kući se vratila prepuna dojmova

Dodao je kako se incident dogodio u ponedjeljak navečer, te da šestorica muslimanskih svećenika i dalje pokušavaju naći let do Phoenixa, gdje je većina nastanjena.

Izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose iz Washingtona Nihad Awad, u priopćenju je izrazio zabrinutost da su članovi posade, putnici i sigurnosno osoblje "podlegli strahu i predrasudama, temeljenim na stereotipima o muslimanima i islamu", te pozvao vlasti da istraže jesu li sigurnosno osoblje i posada US Airwaysa prekršili propise.

Hannoud je kazao kako su svećenici u Minneapolisu sudjelovali na trodnevnom skupu Federacije imama Sjeverne Amerike, posvećenom "raspravi o gradnji mostova između muslimana i američkog društva".

Patrick Hogan, glasnogovornik zračne luke u Minneapolisu, izjavio je kako je od policije zatraženo da uklone šestoricu muškaraca s leta za Phoenix jer su posada i putnici bili zabrinuti njihovim "općenito čudnim ponašanjem".

Navodno su se molili na izlazu za ukrcaj putnika, u avionu govorili antiamerički o ratu u Iraku, tražili da zamjene sjedala, htjeli
produljiti sigurnosni pojas i slično. 

Nakon što ih je ispitala lokalna policija, FBI i dužnosnici savezne službe sigurnosti, oni su oslobođeni.