Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obamin razgovor uz pivo

Američki mediji izrugivali se 'Pivskom summitu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
‘Razgovor uz pivo’ američkog predsjednika Baracka Obame s vinovnicima rasnog izgreda koji je uzbunio američku javnost - crnačkim profesorom s Harvarda i bijelim policajcem koji ga je uhitio 16. srpnja u Cambridgeu, kod Bostona - u petak je donio pregršt duhovitih, ali i ozbiljnih komentara u medijima u SAD-u.

Predsjednik Obama, čiji se komentar o ‘glupom postupanju’ policije kod uhićenja Henrya Gatesa pokazao kao bumerang za njegovu popularnost među biračima, posebno bijelcima radničkih zanimanja, pozvao je u četvrtak na ‘razgovor uz pivo’ u vrtu Bijele kuće profesora Gatesa i policajca Jamesa Crowleya, a pridružio im se i potpredsjednik Joe Biden. Njihov susret bio je udarna vijest u dnevnicima sve tri vodeće TV mreže - NBC-a, ABC-a i CBS-a - koje su mu zajedno posvetile više od 13 minuta programa.

Pročitajte i ovo Ilustracija Incident u vrtiću Dijete od godinu i pol samo izišlo iz vrtića: "Dogodio se vrlo ozbiljan propust" Slika nije dostupna Pokušaj pomirenja VIDEO: Obama organizirao 'Pivski summit'

>> VIDEO: Obama organizirao 'Pivski summit'

TV mreže i tiskani mediji sa skepsom su komentirali motive Bijele kuće da organizira takav susret, opisujući ga kao pokušaj kontrole štete zbog lošeg odjeka Obaminog komentara o izgredu. Tako je CBS, primjerice, izvijestio kako se predsjednik nada da će protuslovan slučaj pretvoriti u ‘poučan trenutak’ za zemlju, dok se ustvari radi o ‘kontroli političke štete’. TV mreže, posebno kanali koji 24-sata emitiraju vijesti - CNN i MSNBC - odbrojavali su početak susreta pomoću brojčanika od pivskih krigli, CNN je i s Googleovom kartom Zemlje objašnjavao gledateljima u kojem dijelu vrta Bijele kuće se održava sastanak.

'Držali se krigli i kikirikija'

TV voditelji su razmatrali vrste piva koje su naručili Obama, Biden, Gates i Crowley, a na kraju su novinske ekipe dobile priliku da nakratko snime ‘pivski summit’ s 20-ak metara udaljenosti, baz izjava sudionika. ABC je procijenio da su se ‘predsjednik i potpredsjednik držali krigli i kikirikija pred njima, te da nije izgledalo kao posebno prijateljski susret’. ‘Sudionici su unaprijed objavili koje pivo preferiraju za hlađenje rasnih napetosti’, komentirao je The Washington Post. Gates je naručio pivo Red Stripe, Obama je odabrao Bud Light, a Crowley pivo Blue Moon, dok se Biden odlučio za nizozemsko bezalkoholno Buckler Beer, pa je CNN susret nazvao ‘Crveno, Light i Plavo’.

Ispitivanje instituta Pew Resaerch pokazalo je da 41 posto Amerikanaca ne odobrava predsjednikov komentar, a samo 29 posto odobrava Izbor piva izazvao je posebnu raspravu, jer je vlasnik Budwisera belgijski Interbrew, jamaikanski Red Stripe je u britanskom vlasništvu, a Blue Moon nosi oznaku ‘Belgijsko bijelo’, što je u tisku ocijenjeno upitnim izborom za ‘multirasni summit’. Jedan kongresnik iz Massachusettsa javno se založio da se na susretu servira bostonsko pivo Samuel Adams, pa se profesor Gates na kraju predomislio i naručio Sam Adams Light. Policajac Crowley je, obraćajući se kasnije novinarima, rekao da je susret bio ‘srdačan i produktivan’ ali bez isprika, te da su se on i Gates ‘složili da se ne slažu’. Obojica su najavila novi susret na ručku u Bostonu, što je Obama pozdravio.

Rasni incident u koji se uključio predsjednik

Šef države je u kratkom priopćenju Bijele kuće ocijenio da se radilo o ‘prijateljskom, smislenom razgovoru’, te da je ono što okuplja rase u SAD-u jače od onoga što ih razdvaja. Također je izrazio nadu da će ‘svi izvući pozitivnu pouku iz te epizode’.

Crowley je 16. srpnja uhitio Gatesa u njegovoj kući, pod optužbom za remećenje javnog reda, jer je energično prosvjedovao zbog policijske intervencije na dojavu o mogućoj provali u kuću. Gates se prethodno vratio s puta u Kinu i uz pomoć vozača je guranjem otvorio zaglavljena vrata svoje kuće, što je jedna susjeda prijavila policiji, misleći da je riječ o provali. Optužba je istoga dana odbačena, a Gates je oslobođen. Obama se uključio u slučaj 22. srpnja, kada je na konferenciji za tisak rekao da je policija postupila glupo, uhitivši njegovog prijatelja Gatesa. (Hina)

Mislite li da je 'Pivski summit' bio suvišan?

  • Da
  • Ne
  • Nije me briga

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene