Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostvario američki san

'Kralj jogurta' namijenio 700 milijuna dolara za izbjeglice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hamdi Ulukaya, čija se imovina procjenjuje na 1,5 milijarda dolara, i sam je počeo kao migrant u New Yorku.

Američki "kralj jogurta" Hamdi Ulukaya, čija se imovina procjenjuje na 1,5 milijarda dolara, namjerava za sirijske i druge izbjeglice u svijetu namijeniti 700 milijuna dolara preko svoje zaklade "Tent" (Šator), prisjećajući se da je i sam počeo kao migrant u New Yorku, gdje je 1994. došao na studij engleskog jezika iz siromašnog kurdskog sela na obalama Eufrata u istočnoj Turskoj.

"Uvijek sam imao plan kako ću podijeliti većinu svoje zarade, gledajući u djetinjstvu svoju mamu kako daje onima koji su najviše trebali pomoć, a to je dolazilo iz najkrasnijeg dijela njena srca", kaže 44-godišnji biznismen koji se pridružio kampanji najbogatijih Amerikanaca poput Billa Gatesa i Warrena Buffeta koji namjeravaju polovicu svog imutka podijeliti za razne humanitarne i zdravstvene programe potrebitima u svijetu.

Pročitajte i ovo Zahrđali projektil pronađen u garaži u SAD-u - 1 Čišćenje garaže FOTO Htio je muzeju donirati nuklearni projektil, na vrata mu je ubrzo pokucala policija Pomozimo mališanima iz udruge Vukovarski leptirići Pokrovitelj Telemach Dječji osmijeh nema cijenu: Pomozimo mališanima iz udruge Vukovarski leptirići

Ulukaya od svog poslovnog početka 10 posto čiste dobiti dijeli u humanitarne svrhe, pa je već donirao i za gladne u Somaliji i za beskućnike u New Yorku, a u svojim tvornicama jogurta i sira u New Yorku i Idahu stalno zapošljava migrante iz Afrike, Azije i s Bliskog istoka.

"Došao sam do zaključka da je stvarna snaga poduzetništva u njegovu utjecaju na zajednicu u kojoj živi", kaže najpoznatiji kurdski poduzetnik u SAD-a koji se rodio u pastirskoj polunomadskoj obitelji koja je većinom živjela u šatoru i bavila se proizvodnjom mlijeka, sira i jogurta od svojih koza i krava.

Ostvario 'američki san'

Priča o njegovu poslovnom uspjehu živo svjedoči o "američkom snu" koji snivaju svi migranti i izbjeglice koji dođu u tu državu iako je malo njih kojima se snovi i ostvare.

Kad ga je 90-ih godina prošlog stoljeća u New Yorku gdje je došao studirati engleski posjetio otac, čuo je mnogo primjedaba na račun kvalitete i okusa vodnjikavih američkih jogurta i sireva.

Otac ga je uvjerio da se počne baviti uvozom tih proizvoda iz Turske i plasmanom jogurta po staroj obiteljskoj recepturi. Kasnije je Hamdi kreditom banke do kojega je teško došao kupio bankrotiranu tvornicu jogurta, a onda iz domovine doveo majstora za jogurt Mustafu Dogana.

Nakon stotinjak isprobanih kombinacija s različitim bakterijskim kulturama, vremenom dozrijevanja, različitim teksturama i okusima, Hamdi i Mustafa došli su do "idealnog" recepta kojim su osvojili američko tržište.

Vodeća marka

Jogurt "Chobani" istoimene Ulukayine tvrtke u samo je četiri godine postao vodeća marka tvrdih jogurta u SAD-u, a revija Forbes danas procjenjuje njenu vrijednost na 1,4 milijarde dolara.

Ulukaya posjeduje najveću tvornicu jogurta na svijetu, a nedavno je poslovanje i proizvodnju počeo širiti na Australiju i na azijsko tržište.

U SAD-u je Ulukaya već bio proglašen poduzetnikom godine.

A sve je počelo u kurdskom šatoru u istočnoj Turskoj i s dobrim srcem Ulukayine majke koja je muzla svoje koze, ali je dijelila i drugima koji nisu imali mlijeka. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene